Donderdag
is bij ons
zuiveldag.
Ernst haalt dan
10 liter rauwe melk
en die verwerken wij
die dag,
en de dagen erna,
tot yoghurt
en kefir.
Het liefst doen wij dat
met buffelmelk.
Die is namelijk heerlijk vet
en voedzaam!
Maar
de buffeldames gaan nu
langzaamaan
met zwangerschapsverlof
en daarom
langzaamaan
met zwangerschapsverlof
en daarom
stappen we nu geleidelijk aan
over op koemelk.
Voor een tijdje dan, hè!
Yoghurt:
- We doen een bodempje yoghurt in een weckpot
- en vullen de pot verder met melk (niet roeren!)
- We laten dit een klein dagje achter op de AGA staan, roeren het dan door
- en zetten het daarna in de koelkast om verder op te stijven.
- Klaar is de yoghurt!
Kefir:
- We halen onze twee potten kefir uit de koelkast waarin ze al een paar dagen 'in rust' staan te gisten.
- We zeven de melkkefir van de korrels af.
- En doen de kefirkorrels weer in een schoongemaakte bokaal.
- We vullen de bokalen af met melk (maar niet te veel, want door de gisting komt er druk op de fles!)
- We zetten de bokalen donker weg op kamertemperatuur (en die is bij ons een beetje hoger, dan bij mensen die geen AGA in hun keuken/woonkamer hebben staan)
- (En ja, daar kun je prima een broekspijp van een oude broek van je kinderen voor gebruiken)
- De melkkefir die we in een schaal hebben opgevangen, doen we vervolgens over in flessen.
- Deze oogst gaat bij ons meteen de koelkast in, maar kan ook nog na-rijpen op het aanrecht als dat nodig is.
Een heerlijk voedzaam ontbijt!
Of lunch...
Of tussendoortje...
Gewoon heerlijk voedzaam dus,
wanneer je dat ook maar nodig hebt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten