vrijdag 30 januari 2015

Fermented cod liver oil - Levertraan!



Levertraan! 
Laat dit woord vallen in gezelschap 
en iedereen kijkt met ontzetting in de ogen. 
Ieuww! 
Veel 60-plussers weten zich te herinneren 
hoe ze vroeger hier elke dag een lepel van kregen. 
“Als de ‘r’ in de maand was.”
Al dan niet met een lepel dropwater erachteraan 
om de smaak weg te spoelen. 
Het was vies! Daar is iedereen van overtuigd. 
Niet echt een aanlokkelijk idee dus voor mij, 
als 30-plusser, 
om hier eens kennis mee te gaan maken!

Hoewel…

Vorig jaar februari al,
 maakten Ernst en ik kennis
met gefermenteerde kabeljauwlever 
en hoorden we op een congres 
wat voor enorme gezondheidsvoordelen 
dit goedje voor je op kan leveren. 
We spraken er samen eens over: 
“Misschien dat we toch…?” 
Maar natuurlijk kwam het er niet van.

Wel pakten we steeds meer andere dingen 
in ons voedingspatroon aan, 
ik schreef hier al eerder over, 
en dit leverde ons lichamelijk veel op! 
Sinds het voorjaar van 2014 
is hier in huis namelijk 
niemand meer ziek geweest. 
De griepgolven zijn aan ons huis voorbij gegaan 
en het zeehondenkuchje 
waar onze oudste knul voorheen elk jaar 
in november en december mee rond liep, 
verdween deze keer na een weekje!
 

Steeds meer lazen we echter 
over wat levertraan voor je kan doen,
bijvoorbeeld bij de alom bekende Groene Vrouw,
en begin november gingen Ernst en ik om 
en bestelden een pot levertraan.
Met kaneelsmaak, dat dan weer wel. 
De eerste hap was gruwelijk. 
Wat nou kaneelsmaak? 
En ook dag twee viel het goedje niet in de smaak bij ons. 
Maar opmerkelijk genoeg, 
hadden we allebei vanaf dag drie 
nergens meer last van. 
Goh, dat is wel heel snel wennen aan zo’n specifieke smaak…


In december bestelden we een ander potje, 
levertraan aangevuld met boterolie. 
Daarmee heb je de vitamines A, D en K2 in een ideale verhouding. En we spraken met de kinderen af 
dat een lepeltje levertraan 
voortaan bij de dagelijkse kost hoorde. 
Oej!

Dag 1 namen ze mopperend een lepel 
om daarna rillend uit te roepen 
dat ze dit nooit meer gingen doen!!! 
Dag 2 kostte veel strijd, 
doorzettingsvermogen 
en enige vorm van chantage...
Dag 3 en 4 idem. 
Maar daarna veranderde het. 
Onze oudste knul was er als eerste overheen 
en at de lepel normaal weg, 
geen gegruwel 
en geen gehaast 
om er zo snel mogelijk iets achteraan te nemen 
om de vieze smaak te verdoezelen. 
Onze jongste had er nog een paar dagen extra voor nodig, 
maar nam toen ook met het grootste gemak 
gewoon zijn portie in. 
“Kijk eens, ik heb het meeste van iedereen.”

Ernst en ik concludeerden 
dat het niets te maken had
met snel wennen aan zo’n specifieke smaak.
Het is gewoon ons lichaam, 
dat na een paar dagen weerstand verzucht: 
“Oh ja, geef me meer! 
Hier was ik zo aan toe!”


Geen opmerkingen:

Een reactie posten