vrijdag 13 februari 2015

Wortel-cashew schotel

Gisteren vertelde ik je over het wortelgerecht wat ik maakte,
zijdelings geinspireerd op de geglaceerde wortels van Saskia
en een rauwe wortelsalade uit 'Veg!' (p. 107).
Hier volgt het recept.


Wortel-cashew schotel

Ingrediƫnten:
300 g kipfilet (in stukjes)
4 of 5 winterpenen
sap en zest van 2 sinaasappels
45 g ghee
1 1/2 el honing
50-100 g cashewnoten
2 el hennepzaad
1 teen knoflook
1-2 el shoyu
1/4 tl gemalen komijnzaad
1/4 tl kaneelpoeder
1/4 tl citroengras
snuf piment (naar smaak)
versgemalen zout

Bereiding:
Laat de ghee met de honing in een bakje smelten achter op de AGA.
Schil de penen met een dunschiller en snijd ze daarna in stukjes (ik maakte er smalle korte repen van).
Pers de sinaasappels en doe het sap met een snuf zout in een pan. Doe de stukjes peen erbij en vul aan met water tot de peen onderstaat.
Breng het op de hete plaat aan de kook en laat het 5 minuten doorkoken.
Giet dan het vocht van de wortels af en zet de afgesloten pan 20 minuten in de kookoven. Let op: als je wilt, kun je het vocht opvangen in een pan en laten inkoken om later erbij te serveren.
Smelt ondertussen wat boter in de kleine braadslede en schuif deze met de stukjes kip op de bodem van de braadoven.
Schep de stukjes kip na 5 minuten even om en voeg de fijngesneden knoflook, shoyu, hennepzaad, gemalen komijnzaad, kaneel, citroengras, piment en wat zout toe.
Schuif de braadslede voor nog eens 5 tot 10 minuten (afhankelijk van de grootte van je kipstukjes) op de onderste richel van de braadoven.
Rooster de cashewnoten zo'n 5 minuten in een hete, droge koekenpan op de sudderplaat.
Giet na 20 minuten de pan met wortels nog een keer af en plaats die op de sudderplaat. 
Schenk de gesmolten ghee met honing over de peen en voeg de sinaasappelrasp toe. Zorg dat het vocht en de rasp goed over de wortels verdeeld wordt.
Voeg ook de kip en cashewnoten toe aan de wortels en meng het nog even goed door elkaar.
Klaar!


Je kunt dit gerecht zo eten, of, wat wij deden, met wat rijst serveren. Kies je voor dit laatste, dan is het wel lekker om op je bord wat van het ingedikte kooksap door de rijst te doen.

Oej, en ik bedenk me net dat wat geroosterd sesamzaad misschien ook wel een hele goede toevoeging zou kunnen zijn!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten