zondag 31 mei 2015

What's cooking op 31 mei 2015: Pizza met bosbiet


Een nat en soms zelfs kil weekend in Helmond.
Geen weekend om in een tent te liggen.
Maar toch is dát wat de kinderen deden
tijdens het 24-uurs kamp van de scouting.
 Enthousiast, maar moe, kwamen ze thuis.
En de rest van de middag
hebben we het maar lekker rustig gehouden.

Vanavond was het tijd voor comfort food!
Niet uit het koffertje achterop een scoorter,
zoals Ernst eerst nog voorstelde,
maar met éxtra,
zodat het ook voedt tijdens het vullen!

zaterdag 30 mei 2015

Ik ga op bezoek en neem mee...

We bezochten vrienden vandaag,
vrienden die we al veel te lang niet gezien hadden
en met wie zoveel te delen is!
 Natuurlijk namen we iets lekkers mee!

vrijdag 29 mei 2015

What's cooking op 29 mei 2015: Friet met rabarbermoes

Er was nog wat rabarbermoes
en dus 'bouwde' ik daar het avondeten omheen.
Ik hield het lekker simpel,
maar het resultaat was er niet minder om!

donderdag 28 mei 2015

Traktatie-zakjes

Omdat onze jongste zoon
niet tegen koemelk-eiwit kan,
vist hij op school nog wel eens achter het net
als een jarige een traktatie uitdeelt.

Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn!

woensdag 27 mei 2015

What's cooking op 27 mei: Soep en een toetje!


Inderdaad,
soep en een toetje.
Meer aten we niet,
maar vol dat we zaten!

dinsdag 26 mei 2015

What's cooking op 26 mei: Hartige taart met paksoi

Vandaag probeerden we eens iets anders
met de paksoi in het groentepakket.

Van spelt- en maismeel
maakte ik een bodem voor een hartige taart.


maandag 25 mei 2015

What's cooking op 25 mei: Aardappels uit de patatiera

Ik liet je twee weken geleden zien
wat voor moois we allemaal gekocht hadden.
Onder dat moois
was ook een patatiera.
Die kochten we puur voor de 'looks'
en pas toen ik erover blogde
ontdekte ik dat het een patatiera was.



Free a girl!

Even wat anders dan eten...
Duizenden meisjes worden gedwongen tot prostitutie. 
Help Free a girl deze meisjes te bevrijden.

zondag 24 mei 2015

Fruitige bubbels!

Onlangs stuitte ik op de blog
en al lezende daar
besloot ik nu dan maar eens wat meer te experimenteren
met wei!

zaterdag 23 mei 2015

De postbode bracht een grote doos #3

De inhoud van het kleine potje hennepzaad
wat ik vorige maand bestelde
was inmiddels in het brood en de fudge verdwenen
en dus was het tijd om opnieuw te bestellen.

Kijk je even mee wat de postbode deze week bracht?


Laten we het maar even uitpakken!

vrijdag 22 mei 2015

Just the usual...

We aten vanavond buiten de deur.
Geen 'what's cooking' te delen dus.

Enkel wat foto's van het gebakken brood;

donderdag 21 mei 2015

Lunch: Koolrabi-makreel salade


 Een rauwe koolrabi in blokjes,
de inhoud van een blikje makreel,
wat gemengde kiemen
(radijs, zwarte mosterd, lente-ui en broccoli)
en wat zout en peper
vormden vandaag samen mijn lunch-salade.

woensdag 20 mei 2015

What's cooking op 20 mei: Pasta met andijvie


 Sprak ik gisteren hier nog
over het niet zo favoriet zijn van de groene bladgroenten,
vandaag lees ik bij Nienke, aka De Groene Vrouw,
dat we toch echt veel meer vezels moeten eten
en die onder andere te vinden zijn in groene bladgroenten,
de ui-familie, bieten en pompoen.

dinsdag 19 mei 2015

What's cooking op 19 mei: snijbiet-appel crumble


 Het groentepakket wat we vandaag haalden
bestaat vrijwel volledig uit bladgroenten.
Dat wordt een zwaar weekje voor de kinderen...
 Om die week dan maar goed in te luiden
besloot ik tot een snijbiet-appel crumble,
dat kon allicht nog goed uitpakken ;)

maandag 18 mei 2015

What's cooking op 18 mei: Paksoi met boekweit


 Ui, knoflook, ingemaakte citroenschilletjes,
paksoi, wat blaadjes veldsla en spinazie,
wat lepels miso
en ongekookte boekweit;
dat zijn de dingen die na elkaar mijn pan ingingen
en er als één maaltje,
gaar en wel,
weer uitkwamen.


zondag 17 mei 2015

What's cooking op 17 mei: Broodje Burger

Ernst vormde van gehakt
vier burgers
en die aten we vandaag
op dikke plakken volkorenbrood met pitten
wat we vrijdag meenamen bij Sumiran
(van de 'oude' bakker Meelmuts, bakker Wim).

zaterdag 16 mei 2015

Verliefd!

Gisteren togen we de stad
voor schoenen en een horloge voor de kinderen.
En waar liepen we tegenaan?
Een outlet-store van Coenen.

Wat een mooie ovenschalen!
Wat een mooie mokken!
Oh, wat een mooie kookpotten!
En die emaillen pan met schenktuit!

Keuzes, keuzes...
Twijfel, twijfel...

vrijdag 15 mei 2015

What's cooking op 15 mei: Grijze soep!

Ik zou je graag vertellen
wat er in deze soep zit.
Maar helaas,
ik weet het niet...

donderdag 14 mei 2015

What's cooking op 14 mei: Rauwe zuurkool met friet


We deden een culturele hotspot van Helmond aan vandaag.
Het was er heerlijk toeven!

Bij thuiskomst kregen de kinderen,
die riepen om friet,
de keuze:
rauwe zuurkool met friet en zalm
óf
zuurkool met aardappelpuree in een ovenschotel.

Ontbijt: Banaan-havermout pannenkoek


Wil je, net als ik,
je huisgenoten verrassen
met pannenkoeken als ontbijt?
Zo kun je dat doen:

woensdag 13 mei 2015

What's cooking op 13 mei: Tagliatelle met spinazie en gerookte zalm

 
Ik toverde vandaag maar weer eens
de favoriet van de kinderen
op tafel!

dinsdag 12 mei 2015

What's cooking op 12 mei: couscous met venkel-sinaasappelsaus


Er zaten twee venkelknollen in ons pakket
en weer een nieuwe voorraad sinaasappels,
dat inspireerde me tot weer een experiment.

Het groentepakket van Tuinderij Croy: een aanrader!



Wij hebben sinds anderhalf jaar
een groentepakket van Tuinderij Croy
en dat bevalt ons zó goed!

zijn mensen met een groot hart.
En al die liefde
proef je terug in hun groenten!

Soepje?


Gisteren maakten we een nieuw maal
met het restje rijst van zondag.
Vandaag veranderde het restje van gisteren
in een lekker soepje voor de lunch!

maandag 11 mei 2015

What's cooking op 11 mei: Soort van nasi ;)

Er was nog rijst over
van de portie die we gisteren opbakten met ketjap en ei.
Dat ging vandaag weer de pan in.

Er lag nog peen uit het groentepakket,
iets waar we niet bijzonder dol op zijn
(behalve in pekelwater met gember,
maar daarvan hadden we nog een volle pot).
Ook lagen er radijsjes
die rauw zo pittig waren
dat het voor ons te veel van het toch al niet geliefde was.
Tja, we moeten nog veel leren eten...

zondag 10 mei 2015

What's cooking op 10 mei: geroerbakte paksoi met sesamdressing

De paksoi moest maar eens de pan in,
beslisten wij.
We lieten ons inspireren door Veg!
en bij gebruik aan peultjes, erwten, lente-ui en nog wat meer
gaven we onze eigen draai
aan het uitgekozen recept.

zaterdag 9 mei 2015

Voor een charmante moederdag...

Er kwamen twee pakketjes gisteren.



In een zat een nieuwe voorraad levertraan.
Niet alleen voor ons hoor,
maar ook om te delen ;)
 En nee,
het is geen moederdagcadeautje
voor mijn moeder!
(Hoewel het haar misschien wél goed zou doen)

Het moederdagcadeau 
zat in het andere pakket.
Hopelijk kan ze het waarderen!





Ik was in ieder geval zo vrij
om voor mezelf ook een exemplaar te bestellen
(en heb het al voor driekwart gelezen).

vrijdag 8 mei 2015

Wie wat bewaard... die eet kliekjes!

En dat deden we dus vandaag.

Zo hadden we aan tafel de keuze tussen
'goed gevulde keeltjes' of curry met bloemkool,
of je nam het allebei!




Ik vind het altijd interessant zo'n kliekjes-keuze-avond.

De meeste kliekjes werden namelijk op dag één,
toen ze nog geen kliekje waren,
helemaal niet enthousiast onthaald door de jongens.
Het is dus leuk om te zien,
en interessant en goed om te weten,
hoe ze tussen de kliekjes hun keuze maken.

Waarbij natuurlijk het meest veelzeggend is:
"Doe mij die maar, 
want die vond ik eigenlijk best lekker!"

Het zeuren blijkt dus 
niet zo zeer gerelateerd aan de maaltijd,
maar eerder macht der gewoonte.
Moeilijk te keren zo'n gewoonte,
maar het geeft een moederhart wel moed!

donderdag 7 mei 2015

What's cooking op 7 mei: Bloemkool-curry

Er zat een bloemkool in het pakket deze week.
Die mocht in de curry vandaag.

Ik begon met het verwijderen van de buitenste bladeren
en toen bleek de bloemkool.
een bloemkooltje te zijn!
 Onlangs wakker geschud door dit artikel
besloot ik gewoon 
een deel van de bladeren ook te gebruiken.
Die sneed ik dus in smalle repen.



Het resultaat?
Lekker!
Deze tip ga ik dus zeker onthouden!

En misschien bereid ik de volgende keer
de bladeren wel volgens het bovengenoemde recept
wat me op het idee bracht.
Chips blijft een zwakke plek voor me
dus dan zou bloemkoolbladerenchips een goede oplossing zijn
(en een mooi woord voor galgje)!

woensdag 6 mei 2015

What's cooking op 6 mei: 'Goed gevulde keeltjes'


"Hoe kunnen we dit gerecht noemen?"
vroeg ik tijdens het avondeten.
Waarna Ernst niet verder kwam dan
'aardappel-snijbietschotel'
waarbij hij de fijn gesneden spinazie en raapsteeltjes
aanzag voor een portie snijbiet.
Geen goede naam dus ;)

De jongemannen kwamen al niet verder in originaliteit.
Als het aan hen lag, werd het iets als
'spinazie-raapstelen-gehakt-aardappel-ui-schotel'.
Want dat bekt zo lekker weg ja!


 Raapstelen = keeltjes
Misschien daar een woordspeling mee dan?
Met een ander ingrediënt erbij?
Of verwijzend naar het feit
dat er weer op het laatst van alles uit de kast getrokken werd?

De schotel was machtig,
waarschijnlijk omdat de aardappelen een korstje kregen van amandelmeel,
het vocht van de spinazie werd 'opgezogen' door kokosmeel
en er ook nog wat voedingsgist overheen ging!
En zo doopten we de schotel:
'goed gevulde keeltjes'.
Tja...


Echt geweldig
vind ik de naam niet.
Betere suggesties
- oh ja, die zijn er vast en zeker -
zijn dus uitermate welkom!

pizza + asperges = soep!

Gisteravond aten we pizza met asperges.
Heerlijk was dat!

Omdat ik nog asperges over had
en ook een bodempje van de zelfgemaakte pizzasaus
besloot ik 
dat ik vandaag soep als lunch kon hebben.

Ik gooide het bij elkaar in een pan
met nog wat water en een schepje Keltisch zeezout
en liet de boel garen.

De soep ging in de blender
en daarna in een bord.


Mooi hè?
En lekker!
 (en weer een dag vreemd ruikende plas...)

dinsdag 5 mei 2015

What's cooking op 5 mei: pizza met groene asperges


Eén keer at ik asperges,
lang lang geleden in een restaurant.
Het waren witte en ik vond ze vreselijk.

Inmiddels zijn we heel wat groente-progressie verder
en vond ik het wel eens tijd worden
voor een nieuwe asperges-poging
en dan deze keer gewoon thuis er zelf iets mee maken.



Ik besloot voor groene asperges te gaan
en wel op een pizza!
Veg! inspireerde mij hiertoe
en pizza leek me in ieder geval iets
wat de kinderen makkelijker zou verleiden...



Je ziet het op de foto's...
de pizza's zagen er geweldig uit!
En hoewel de asperges wat taai werden,
waarschijnlijk door de saus eronder,
smaakte de pizza geweldig!
Dat vonden in ieder geval Ernst en ik ;)


 

maandag 4 mei 2015

What's cooking op 4 mei: Pompoensoep

Er lag nog een pompoen.
Die zat een tijd geleden al in het groentepakket,
maar was nog steeds niet in de pan beland.
Dat werd nu hoog tijd.

De pompoen ging in parten in de oven,
waar die, met wat uien, geroosterd werd.
Dit ging daarna in de bouillon,
met een teentje van de bol knoflook
die ik vandaag ook roosterde.


Die geroosterde knoflook is zo lekker
en zo fijn om op voorraad te hebben!


De soep werd nog gepureerd
en was toen klaar om gegeten te worden.


zondag 3 mei 2015

What's cooking op 3 mei: Wraps met aubergine-spread

Een paar dagen geleden maakte ik aubergine-spread.
Een spread die ik, 
om de een of andere reden,
mezelf zag opeten
al dippend met taco-chips.

Omdat ik het beeld niet kwijtraakte,
en de spread me dus ook nergens anders bij smaakte,
besloot ik vandaag mezelf maar tegemoet te komen.

Ik besmeerde acht tortilla's rijkelijk met de spread,
verdeelde er een gehakt-prei-raapstelen mengsel over
en rolde ze op.
De acht gingen naast elkaar in de kleine braadslede
en werden nog eens besmeerd met de spread.


Na nog 10 minuten bovenin de braadoven
waren ze klaar om te serveren
(met een bakje taco-chips...).


 

zaterdag 2 mei 2015

Tijd voor koffie

Koffie zetten doe wij 
met onze Pebo Vacuüm Koffiezetter van Bodum.
Deze koffiezetter trekt steevast bekijks
als we visite over de vloer hebben.
En terecht!


Het koffiezetten doen we meestal op de sudderplaat.
Met een volle kan duurt dat echter wel lang!
Daarom soms dan toch op de hete plaat,
maar dat blijf ik eng vinden ;)
Kan de pot wel tegen die 400 C?
Ik vroeg het Bodum al eens,
maar kreeg daarop geen antwoord.
 Voorlopig doen we het dus maar op onze eigen manier.

Ik ga snel een bakkie doen!
 

vrijdag 1 mei 2015

Onderhoud!

Er werd niets gekookt vandaag.
Nee, gisteravond schakelden we de AGA uit
omdat vandaag d'Verte zou komen
voor de 1e jaarlijkse onderhoudsbeurt.
 
Een mooi moment voor ons
om het fornuis zelf ook goed onder handen te nemen.
Tja, als ze aanstaat
is die AGA niet een fornuisje
om zonder handschoenen aan te pakken...
 
En dus werd er deze ochtend
gezogen,
geborsteld
en geschrobt...







... net zolang
tot ze blinkend kon gaan staan wachten
tot haar buikje weer aangevuld werd
met isolatiekorrels!



Inmiddels staat ze alweer uren
heel tevreden te pruttelen.
Ze kan er weer een jaartje tegenaan!