Ken je het gerecht hete bliksem?
Het is een stamppot
van aardappel en appel
die door het vocht in de appel
lang heet blijft.
Ik maakte er een variant op
met spitskool
Hete bliksem op kolen dus!
En 'op hete kolen zitten'
betekent dat je ongedurig bent en niet stil kunt zitten,
en dat is precies wat mijn stamp
ook niet kon bovenop het bedje van kool.
Vandaar dus de foto's
van een omgevallen gerecht ;)
Het bliksem op kolen
(4 personen)
Ingrediƫnten:
1 spitskool
2 flinke uien
3 grote goudreinetten
1 teen knoflook
800 g aardappel
2 el ghee
1 ei
1/2 tl nootmuskaat
150 g rundergehakt
Bereiding:
Schil de aardappelen en kook ze gaar.
Rul het gehakt in wat olie in een pan.
Pel de uien en snijd ze dan in smalle repen.
Voeg de ui toe aan het gehakt en fruit deze even mee.
Hak het teentje knoflook fijn en voeg ook dit toe in de pan.
Schaaf de spitskool fijn en laat deze al omscheppend slinken in de pan met het gehakt.
Vet een ovenschaal in en schep het spitskool/gehakt-mengsel erin.
Was de goudreinetten en snijd ze in blokjes. (Schil ze als je geen biologische appels hebt).
Verdeel de appel over de spitskool.
Prak de aardappelen met de ghee, het ei en de nootmuskaat tot een stevige stamp.
Schep de stamp op de appel.
Zet dan de ovenschaal zo hoog mogelijk in de braadoven en laat de aardappel daar in 10 tot 15 minuten een mooi goudbruin kleurtje krijgen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten