vrijdag 6 januari 2017

Chili con carne met koffie en cacao


Ik schreef al
over dat lekkere biertje,
Koffiestout,
waar ik stoofvlees mee maakte.

Een deel van het stoofvlees
paste ik aan
tot een chili con carne.
Ook lekker!
En, uiteraard,
met wat meer pit!




Chili con carne met koffie en cacao

Ingrediƫnten:
600 g runderriblap
1 ui
2 knoflooktenen
280 ml Koffiestout
100 ml water
15 g cacaomassa (of hele pure chocolade)
1 tl paprikapoeder
1/4-1/2 tl chilipoeder
1/4 tl kaneel
snuf gemalen komijn
zout naar smaak
180 g borloti bonen
200 g mais
200 g paprika

Bereiding:
Laat de bonen 12 uur weken. Giet ze af en kook ze in voldoende water in zo'n 40 minuten gaar.
Zorg dat het bier op kamertemperatuur is.
Snijd de riblappen in blokken van zo'n 2 cm.
Verhit voldoende boter in een grote braadpan en schroei het vlees rondom dicht.
Pel de uien en snijd ze in ringen en pel en snipper de knoflook.
Voeg ui en knoflook toe aan het vlees, schep de specerijen mee om en fruit ui en knoflook aan.
Snijd de paprika in kleine stukken en voeg deze met de mais toe in de pan.
Voeg de Koffiestout en water toe en verwarm dit tot het pruttelt.
Schuif dan de pan in de kookoven en laat het vlees daar in de komende uren gaar stoven.
Controleer na een uurtje of drie of het vlees gaar is.
Voeg de bonen toe en de cacaomassa. Roer dit laatste erdoor tot het gesmolten is.
Proef de chili con carne en breng deze op smaak met wat zout en eventueel nog wat meer van de specerijen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten