Deze keer probeer ik jullie te verwennen
met een heerlijk recept voor gevulde speculaas.
Er zijn ergere dingen, toch?
Dat vinden ze hier in huis tenminste wel.
Als ik deze gevulde speculaas
náást een pan met pastinaaksoep op tafel zet,
dan weet ik wel
wat het eerste op is!
Het recept is niet ingewikkeld,
maar je moet wel op tijd beginnen
met de voorbereiding.
De gedroogde abrikozen en rozijnen
die we in de spijs gebruiken
moeten namelijk een paar uurtjes,
of een nachtje,
wellen in water.
Daarbij,
de spijs wordt alleen maar lekkerder
als ze een paar dagen mag rusten in de koelkast
voordat ze verder verwerkt wordt.
Ik maal de amandelen in de keukenmachine fijn
en kan de machine dan meteen de spijs laten draaien.
Heb je geen keukenmachine,
gebruik dan amandelmeel in plaats van hele amandelen
en maak de spijs met behulp van een staafmixer.
Gevulde speculaas
Ingrediënten:
voor de speculaas
250 g volkoren speltmeel
100 g zachte roomboter of kokosolie
70 g kokosbloesemsuiker
1 ei
1 el appelazijn
1 el speculaaskruiden
1 el appelstroop
1 tl kaneel
1 tl baksoda
snuf zout
evt. handje amandelen
voor de spijs
250 g amandelen
100 g gedroogde abrikozen
100 g rozijnen
evt. wat weekwater
nog nodig: bakvorm 23 cm doorsnede, of ongeveer 20x25 cm
Bereiding:
Doe de gedroogde abrikozen en rozijnen in een kom en zet ze ruim onder water. Laat ze zo een paar uur tot een nacht wellen.
Giet dan het water van de vruchten, maar bewaar het wel.
Doe de amandelen in de keukenmachine en laat deze ze fijn malen.
Voeg de rozijnen en abrikozen toe en laat de machine er een mooi spijs van draaien. Als de spijs wat te droog blijft kun je een beetje van het weekwater toevoegen.
Bewaar de spijs tot gebruik in de koelkast.
We gaan dan verder met de bereiding van het speculaasdeeg.
Meng daarvoor de baksoda en kruiden door het meel.
Voeg dan zachte boter of kokosolie toe, evenals ei, appelstroop en appelazijn.
Meng alles onder elkaar en kneed het dan tot een mooi deeg (of laat de keukenmachine dit doen). De appelstroop zorgt ervoor dat het deeg wat plakkerig is. Het mag echter niet té plakkerig zijn, want je wilt het nog wel kunnen rollen. Voeg dus eventueel nog wat meel toe.
Verdeel het deeg in twee delen. Rol een deel uit tot het de maat heeft van de taartvorm of ovenschaal die je wilt gebruiken. Het deeg mag tussen een halve en hele centimeter dik zijn. Tip: rol het deeg tussen twee vellen bakpapier, dan plakt het niet aan de roller en kun je het met papier en al in de vorm doen.
Bekleed je bakvorm met bakpapier en leg de eerste plak deeg hierin.
Verdeel de spijs mooi gelijkmatig over deze bodem.
Rol dan de rest van het deeg ook op maat en dek hiermee de spijs af.
Druk, als je dit wilt, wat amandelen in een mooi patroon in de speculaas.
Bak de gevulde speculaas 5 minuten op de bodem van de braadoven en daarna nog ongeveer 20 minuten boven in de bakoven.
Heerlijk bij pastinaaksoep, uh… koffie, thee of warme chocolademelk!
Geniet!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten