Al een paar jaar
bak ik eigenlijk al ons brood
volgens het 'niet-kneden'principe
met baksoda als rijsmiddel,
zoals ik het in dit artikel uitlegde.
Ik bak volkoren spelt voor de oudste zoon,
gevuld brood voor manlief
en een rogge-speltbrood voor de jongste zoon
(en daarnaast per week nog extra exemplaren
van de eerste twee soorten
voor wat klanten op het schoolplein...).
Al eerder gaf ik je allerlei ideeën
om met het brood te variëren.
Maar het recept van het rogge-speltbrood wat ik nu bak,
zat daar nog niet bij.
Hoog tijd dus,
om het hier te plaatsen!
Rogge-spelt brood
Ingrediënten:
300 g volkoren speltmeel
200 g volkoren roggemeel
470 ml water
1 el appelazijn
1 el olijfolie
1 tl vlozaadvezel
1 tl baksoda
snuf zout
handje hennepzaad
Bereiding:
Neem een afsluitbare kom of emmer en doe hierin olijfolie, appelazijn en water.
Voeg speltmeel en roggemeel toe.
Strooi hier baksoda, zout en vlozaadvezel op en meng deze met een houten spatel wat door het meel.
Roer dan met de spatel het meel door het water, tot alles goed gemengd is. Verwacht geen bol deeg te krijgen! Het deeg is nat, eigenlijk meer een soort beslag.
Sluit de kom of emmer af en zet deze koel weg (op een plek onder de 20 graden).
Laat het deeg 12 tot 24 uur staan.
Verwarm dan een gietijzeren pan of vorm (met deksel!) in de braadoven. Ongeveer 20 tot 30 minuten.
Haal de vorm uit de oven, vet deze in, en bestuif de vorm, als je dit nodig vindt, met meel.
Stort het brooddeeg in de vorm en bestrooi het deeg met hennepzaad.
Sluit de vorm en zet deze weer in de braadoven.
Bak het brood 35 minuten op de bodem van de braadoven.
Haal dan de deksel van de vorm en bak het brood nog 10 minuten zonder deksel.
Klaar!
Meng met een houten spatel de baksoda en dergelijk
Geen opmerkingen:
Een reactie posten