dinsdag 17 mei 2016

Zoete prei-schotel

 
Het was weer eens tijd voor aardappelpuree.
 Dat is echt
mijn old time favourite.
In de vorm van een prei-schotel, deze keer.
En omdat ik verwachtte
dat deze anders niet zonder slag of stoot
bij de kinders naar binnen zou gaan,
besloot ik maar weer eens
wat te experimenteren.
 
 
 
Zoete prei-schotel
(4 personen)
 
Ingrediënten:
1 kilo aardappels
600 g prei
200 g ui
3 dadels + 3 el water
1 el rozemarijnblaadjes
1 ei
1/4 cup ghee
3 el sesamzaad
1 tl zoete paprikapoeder
1 tl gerookte paprikapoeder
1/4 tl Keltisch zeezout
 
Bereiding:
Laat de dadels even weken in het water.
Schil en was de aardappelen (of was ze alleen) en kook ze gaar op de manier die voor jou uitkomt.
Snijd ondertussen de prei en ui fijn en gaar deze in een braadslede met wat olie bovenin de bakoven. Op deze plek gaart het langzaam, zo'n 30 minuten, en dat zorgt voor een mooie smaakontwikkeling.
Meng de dadels (met vocht), rozemarijn, ei, de twee paprikapoeders, het zout en 1 eetlepel sesamzaad in de keukenmachine tot een mooi sausje.
Prak de aardappels met dit sausje en zoveel ghee als nodig is tot een smeuïge puree.
Meng 2/3e deel van de puree door de prei in de braadslede.
Smeer de overige puree uit over de bovenkant.
Bestrooi met het overgebleven sesamzaad en bak dit dan bovenin de bakoven in zo'n 20 minuten verder af.  
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten