Tijd voor wat openheid van zaken:
1) Toen ik de bataat mengde met de santen
pakte het samen anders dan ik verwacht had.
2) Ik moest dus een nieuw recept bedenken
en dat deed ik pas de volgende dag.
3) De hele voorbereiding ging vervolgens goed,
tót het moment dat ik het bakblik de braadoven in schoof
voor een korte snelle bak van de bodem...
4) ...en na 10 minuten vergat
het bakblik er weer uit te halen
vóór we de deur uit gingen.
Ernst en ik hadden een afspraak buiten de deur
en het idee was om bij thuiskomst
de hartige taart in de bakoven verder af te bakken.
Lekker makkelijk!
In plaats daarvan
verdween de hartige taart
om 14.30 uur in de braadoven,
om er pas om 17.15 uur
weer uit te komen.
Ajj!
Het resultaat:
Donkerbruine bodem, zwarte bovenste laag
en een bijna verkoolde taartrand!
Máár...
binnenin bleek er zowaar nog wat te redden
én dat smaakte erg goed!
Wat me deed besluiten om,
na dit lange, lange intro,
toch het recept met jullie te delen
mét een aangepaste bereidingstijd ;)
Taart van paarse bataat met snijbiet
(4 porties)
Ingrediënten:
900 g paarse bataat
400 g kokossanten
3+2 knoflooktenen
350 g snijbiet
180 g ui
150 g kalkoenfilet
1/4 c edelgist
1 tl zoet paprikapoeder
1 cm gemberwortel
1 tl Keltisch zeezout
Bereiding:
Schil de bataat en snijd deze in stukken.
Pel 3 knoflooktenen en doe deze samen met de bataat in een pan.
Breng dit in voldoende water aan de kook en kook het gaar.
Leg ondertussen de pakjes santen bovenop de AGA om deze zacht te laten worden.
Pel de andere knoflooktenen en snijd deze in plakjes.
Pel en snipper de ui en schil de gemberwortel en snijd deze in fijne stukjes.
Snijd de kalkoenfilet in stukjes.
Verhit wat olie in een ruime braadpan en bak hierin de stukjes kalkoenfilet snel aan.
Voeg ui, knoflook en gember toe en laat dit even meefruiten.
Snijd ondertussen de snijbiet fijn (steel en blad) en was goed het zand eraf.
Voeg de snijbiet toe in de pan en laat deze al omscheppend slinken.
Zet de pan dan even in de kookoven.
Giet de bataat af en doe deze met de gekookte knoflooktenen in een keukenmachine.
Doe de santen erbij, evenals de edelgist, zout en paprikapoeder, en laat de machine er een mooie puree van draaien.
Bekleed de bodem van een springvorm met een stuk bakpapier. Ik gebruikte een vorm van 23cm doorsnede.
Schep de bataatpuree in de springvorm en druk deze met je handen uit tot een mooie bodem en opstaande rand.
Schep het snijbietmengsel in de taart (probeer zo min mogelijk vocht uit de pan mee te scheppen).
Zet de springvorm op de bodem van de braadoven en laat deze daar 10 minuten bakken.
Ga niet de deur uit, maar verhuis na deze tijd de springvorm naar een plekje bovenin de bakoven.
Bak daar de taart nog ongeveer 30 minuten.
Eet smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten