maandag 30 november 2015

What's cooking op 30 november 2015: Pasta groenlof


Op zoek naar inspiratie voor de
'wat eten we vandaag?'
dook ik de groentelade van de koelkast in.
Tja...
groenlof...

Hiermee was het hoofdbestanddeel binnen.
Om die groenlof zou ik de maaltijd bouwen.
Maar ja, wat voor maaltijd?

zondag 29 november 2015

What's cooking op 29 november 2015: Groentenchips en puff-pannenkoekentaart!


 Het klonk zo veelbelovend voor de kinderen:
groentenchips!
Het ziet er ook mooi uit, hè?

zaterdag 28 november 2015

Recept: Pepernoot en kruidnoot

Sommige mensen nemen er aanstoot aan:
 kruidnoten die pepernoten genoemd worden.
Ik maak er niet zo'n probleem van
en zie het gewoon als een kans
 op een mooie les thuisonderwijs!

We bakken ze gewoon allebei
en leren en proeven zo het verschil!
(Hoewel ik daar natuurlijk wel bij moet opmerken,
dat ik probeer de recepten wat minder 'gesuikerd' te maken
en onze peper- en kruidnoten dus
anders zijn dan het origineel).

donderdag 26 november 2015

Recept: kaki-avocadopudding met een vleugje roos


 In variatie op het chocoladetoetje
wat ik op twee manieren met avocado maak,
probeerde ik eens iets met kaki.

woensdag 25 november 2015

What's cooking op 25 november 2015: Puree van zoete aardappel


Een tijdje geleden las ik hier
de hint om gerookte paprikapoeder
in de puree van zoete aardappel te doen.
Dat was niet aan dovemansoren gezegd!

dinsdag 24 november 2015

What's cooking op 24 november 2015: Pasta met spinazie en winterpostelein


Bij Marloes op jouwfabriek.nl
kwam ik het recept tegen
van een bloemkoolsaus.
Nee, niet een saus voor over de bloemkool,
maar een saus ván bloemkool!

maandag 23 november 2015

What's cooking op 23 november 2015: Uh, tja, hoe zal ik het noemen...

De vroegploeg at vandaag
het restant van gisteravond.
Voor de tweede ploeg
moest ik wat anders maken.


Bij gebrek aan inspiratie
heb ik maar gewoon de zaken bij elkaar geraapt
die eigenlijk wel op moesten:

zondag 22 november 2015

What's cooking op 22 november 2015: Buffelhachee met stamp en rode kool

In het pakket stoer vlees wat we kochten
 zat ook wat hacheevlees.
Dat maakten we vandaag klaar.


vrijdag 20 november 2015

What's cooking op 20 november 2015: Spruitenstamp met worst!


Ja!
Er zaten spruiten in het groentepakket deze week!
Vandaag stond daarom een stamp op het menu.

donderdag 19 november 2015

Recept: pompoenbrood


Het afgelopen weekend
kwam mijn recept voor Sinterklaasbrood online.
Vandaag is het tijd
voor nog een seizoensbroodje:

woensdag 18 november 2015

What's cooking op 18 november 2015: Nasi met savooikool

Mijn Magimix keukenmaatje
sneed de prei en savooikool
in flinterdunne reepjes.


 Zo gaarden ze heerlijk
toen ik ze met aangebraden stukjes kip,
een teentje geroosterde knoflook
en rijst
om schepte in de ghee.

dinsdag 17 november 2015

maandag 16 november 2015

What's cooking op 16 november 2015: Curry met zalm en bloemkoolrijst


Ik liet de blender
een bloemkooltje en twee winterpenen
verpulveren tot 'rijst'
en zette dit apart.
Het doel was
deze rijst zo goed op smaak te brengen
dat er geen kind naar zou kraaien ;)

zondag 15 november 2015

zaterdag 14 november 2015

Recept: Sinterklaasbroodje

De sint is weer in het land
en dat betekent 
dat de geur van kruidnoten en speculaas 
weer bijna onweerstaanbaar wordt!


 Mijn oudste zoon vroeg al:
"Ga je dit jaar weer een pepernotenbrood bakken?"
Want dat deed ik vroeger
als we omkwamen in de pepernoten
hier in huis... 

vrijdag 13 november 2015

What's baking op 13 november 2015: Choco-bietenbrownie


Ik bakte vandaag voor thuisafgehaald.nl
de heerlijke choco-bietentaart!
Naast rode biet verdween er ook pompoenpuree
in deze machtige brownie.

donderdag 12 november 2015

What's cooking op 12 november 2015: Kip en koolrabi met een oosters sausje

In de zomer
kwamen er heel wat bakplaten met geroosterde groenten
uit de oven.
Ik pureerde de groenten
en deed ze in porties in de vriezer
zodat ik even een voorraad zou hebben
voor sauzen en soepen.

dinsdag 10 november 2015

Recept: Gebakken kaki-yoghurt met peer


Op de fruitschaal lagen drie peren
en een kaki
om het hardst te roepen:
"Ik ben rijp!
Ik ben rij-ijp!"

Dat vroeg om een creatief toetje!

zondag 8 november 2015

What's cooking en de ontgroening!

Ja, dat nieuwe keukenmaatje,
die Magimix,
die moest dus nog ingewijd worden...
 En zeg nou zelf,
er kan toch niets voor een betere ontgroening zorgen
dan groenten? 



Op het menu vandaag stond daarom
een koolsalade,
'coleslaw' voor de hippen onder ons!

zaterdag 7 november 2015

Een nieuw keukenmaatje

Donderdag schreef ik hier
over het creëren van ruimte op het werkblad
voor een nieuw keukenmaatje. 
 Vandaag zal ik je even voorstellen...

What's cooking op 6 november 2015: Pink tagliatelle!

 Tagliatelle met kip en romanesco
met een saus
van tomaat, rode biet, venkel, ui en knoflook.
Mmmmm!


donderdag 5 november 2015

What's cooking op 5 november 2015: omelet


Vanmiddag verbouwde ik de keuken.
Nou ja,
er kwam geen hakken en breken aan te pas hoor.
Maar ik liet wel alle pannen, (oven)schalen
en potten rijpende kefir
van plek wisselen
en ook alle kruidenpotjes
kregen een ander plaatsje.

woensdag 4 november 2015

What's cooking op 4 november 2015: Bataat, andijvie en zalmfilet


Het was niet hoog culinair
wat er vandaag op tafel kwam.

Weet je,
ik poetste het huis
en had dus helemaal geen tijd
voor uren keukengeluk...

dinsdag 3 november 2015

Recept: Kaki-avocado pudding


Het plan was om een
no-cheesecake te maken 'avec'ado...
Snap je 'm nog?
Iets wat lijkt op een cheesecake dus,
maar waarin geen kaas is gebruikt voor de vulling,
maar avocado.

What's cooking op 3 november 2015: Burgers, bakaardappeltjes en fruitige sla

Op de fruitschaal,
of eigenlijk: fruitschalen, 
lagen een peer, een kaki en wat kiwi's 
overrijp te worden.

Ik sneed ze daarom in stukjes,
husselde er wat chiazaad doorheen
en mixte het met in reepjes gesneden sla.


maandag 2 november 2015

1 november = tosti-dag!

Ergens had ik het gelezen:
zondag 1 november is het tosti-dag.
Ik weet niet of het een idee is van een bepaald persoon,
of dat het om een nationale aangelegenheid gaat...
maar voor ons deed het er ook niet toe.
Wij houden van tosti's!

Om het geheel net wat meer voedingswaarde mee te geven
(al is het maar voor het idee),
smeerde ik de mini pides in met geprakte avocado.


Voor kind 1 mocht er gerookte bacon op de tosti,
voor kind 2 salami met plakjes schapenkaas.


Ernst en ik namen ieder een tosti
met gerookte zalm en witte schapenkaas.


Heerlijk!





"Krijgen we maar één tosti?" vroeg kind 2,
"maar dat is toch niet genoeg?"

Jawel hoor,
want we dronken er de voedende chocolademelk van Iris bij,
dat is chocolademelk met pompoenpuree!
De kinderen vinden die gekoeld nog lekkerder dan warm
en hadden er helemaal geen bezwaar tegen
om vandaag het overschot in een beker mee naar school te krijgen!