donderdag 24 december 2015

Een Kerstwens

Lieve lezers en toevallige voorbijgangers,

Ik wens jullie
 een fijne,
gezellige
en mooie Kerst.


 Geniet van het samenzijn
en geniet van je maal.
En vergeet niet
nog even je neus in de wind te steken
tijdens een verkwikkende wandeling!

woensdag 23 december 2015

kändi!



Een tijd geleden investeerden wij
in een crowdfunding van Kändi.
Je leest het goed,
we investeerden in snoep.

Maar niet zomaar snoep...


maandag 21 december 2015

No knead soda bread: enkele variaties


Eerder deelde ik hier al
mijn recept voor no knead soda bread.
Zoals ik schreef,
en je ook op de foto's kon zien,
bak ik daar verschillende variaties in.
Het werd tijd die ook eens met jullie te delen!

vrijdag 18 december 2015

Nasi savooi

De savooikool verdwijnt hier eigenlijk altijd in een nasi-schotel.
Zo vinden we die kool nou eenmaal het lekkerst.

Voor jullie vandaag het recept,
ook van de satésaus!

dinsdag 15 december 2015

Pittig geroosterde aardappel, biet en wortel


Biet serveren
op een manier dat we het lekker vinden
blijft een uitdaging hier in huis ;)

Vandaag probeerde ik het op deze manier
en dat beviel heel goed!

zondag 13 december 2015

Snoeprolletjes van kweepeer-gelei


Van een collega kreeg ik 
een grote pot zelfgemaakte kweepeer-gelei.
"Ik heb 'm anders gemaakt", zei ze,
"maar daardoor is de gelei dun gebleven."

Niet geschikt voor op de boterham dus,
maar in de yoghurt zou het zeker goed kunnen.
Ik besloot er echter iets anders mee te doen.

zaterdag 12 december 2015

Recept: champignonstoof met geroosterd knoflookbrood


Ruim een kilo champignons
oogstten we in onze eerste kweek.
 Geweldig toch!

Van een deel ervan maakten we deze

vrijdag 11 december 2015

What's cooking op 11 december 2015: Restjes pasta met tonijn


Er was nog coleslaw en knoflookboter
en,
van een experiment wat we de afgelopen dagen
met de kinderen hadden,
gekookte pastaschelpen en een aangebroken fles passata.
 Die restjes bij elkaar
konden mooi vandaag een maaltijd worden.

donderdag 10 december 2015

What's cooking op 10 december 2015: frittata met overgebleven spruitjes

Er was nog iets over
van de geroosterde groenten van gisteren.
Ik besloot ze vandaag te gebruiken
in een frittata.

woensdag 9 december 2015

Recept: Ovengeroosterde spruitjes met koolraap

Een tijd geleden liet ik me inspireren
door een recept van spruitjes en kaki uit de oven.
Vandaag kreeg dat een hele andere dimensie
door het gebruik van koolraap en kaas.
Mmm!


Laat je niet afschrikken door de lange lijst van ingrediënten.
Geef er gewoon je eigen draai aan!

dinsdag 8 december 2015

What's cooking op 8 december 2015: ABC

Aardappels, burger en cole slaw
stond op het menu van vandaag.
ABC dus ;)

Misschien moet ik morgen
DEF proberen?




 

maandag 7 december 2015

Recept: Oosterse Champignonsoep

Gisteren liet ik je onze gigantische champignons zien.
Van een deel daarvan maakte ik champignonstoof.
Daar komt het recept later deze week van.

Van het andere deel,
een klein pondje,
maakte ik soep.


zondag 6 december 2015

Onze champignon-kwekerij

Begin november won ik bij Lekker Tafelen
een kweekset voor bruine champignons!
Zo leuk!

Een bezorger bracht 's avonds een doos,
met daarin dit:



Hoe het er dan verder uitziet?
Het is een tempex bak
met daarin aarde die doorregen is met schimmeldraden.



Erboven op lagen 2 zakjes met dek-aarde,
maar die heb je pas na een paar dagen nodig.
 Eerst moet de schimmel een paar dagen op kamertemperatuur
verder door de bak groeien.


Na een dag of vier gaat dan de dek-aarde erop.
De schimmel mag nu in deze bovenste laag
de champignons gaan vormen.


Bij mij ging op 10 november de dek-aarde erop
en acht dagen later,
toen de eerste voorzichtige champignons te zien waren,
zette ik de kweekbak op een koelere plek.

Natuurlijk volgde ik het verloop.
Op 30 november zag ik dit:



 Dat ging de goede kant op!

Een paar dagen lang
keek ik niet meer in de kweekbak.
Tot vandaag...

Zoonlief haalde de deksel eraf
en toen gilden we net zo lang
tot de rest van het gezin ook kwam kijken.
Ze waren gigantisch!!!





Er moest dus geoogst worden vandaag.
Ik liep weg om een bak uit de kast te pakken,
maar toen ik terugkwam
werd er al hard gewerkt in het plantsoen ;)

 En nog geen minuut later
zag ik dit:



De woningnood blijkt hoog in kabouterland!
Helaas voor de kabouters oogsten we toch,
met het hele gezin.
Ruim een kilo kwam eraf!
 Ik ben benieuwd wat ons in de tweede ronde gegund wordt! 

Wil je weten wat we ermee maakten?
Champignonstoof en Oosterse champignonsoep.

vrijdag 4 december 2015

Gevulde speculaas: mijn alternatief!


Vorige week gaf ik je
het recept voor kruidnoten.
Omdat ik er minder suiker in gebruik,
worden ze minder krokant
dan de 'normale' kruidnoten.
In de loop van de dagen
worden de kruidnoten zelfs steeds zachter
(maar zijn ze nog steeds zó lekker!).

De zachter wordende kruidnoot
deed me denken aan het speculaas-gedeelte
van gevulde speculaas.
Dat is immers ook zacht.

donderdag 3 december 2015

What's cooking op 3 december 2015: Prei-miso stoof met aardappel

Vijf preien
lagen er maar liefst,
van wisselende diktes.
Het werd tijd om die in de pan te hakken ;)

woensdag 2 december 2015

What's cooking op 2 december 2015: Andijvie, aardappelstamp en een stoere burger

We kwamen pas laat aan koken toe,
maar met vereende krachten lukte het ons 
om alles snel op tafel te krijgen.


Aardappels werden in blokjes gesneden gekookt
(want dan zijn ze sneller gaar...)
en daarna met ghee en een teentje geroosterde knoflook gestampt.
Een fijn gesneden chipotle pepertje erdoor
en meer heeft een lekkere stamp echt niet nodig!

dinsdag 1 december 2015

Oven zoekt vulling!

Het is zover,
ik heb bij Thuisafgehaald
onze AGA aangeboden!
Nee, ik ga het fornuis niet verkopen ;)
Geen haar op mijn hoofd die daar aan denkt!
Wat ik dan wel aanbied?
Oventijd voor je pan of bakplaat!

maandag 30 november 2015

What's cooking op 30 november 2015: Pasta groenlof


Op zoek naar inspiratie voor de
'wat eten we vandaag?'
dook ik de groentelade van de koelkast in.
Tja...
groenlof...

Hiermee was het hoofdbestanddeel binnen.
Om die groenlof zou ik de maaltijd bouwen.
Maar ja, wat voor maaltijd?

zondag 29 november 2015

What's cooking op 29 november 2015: Groentenchips en puff-pannenkoekentaart!


 Het klonk zo veelbelovend voor de kinderen:
groentenchips!
Het ziet er ook mooi uit, hè?

zaterdag 28 november 2015

Recept: Pepernoot en kruidnoot

Sommige mensen nemen er aanstoot aan:
 kruidnoten die pepernoten genoemd worden.
Ik maak er niet zo'n probleem van
en zie het gewoon als een kans
 op een mooie les thuisonderwijs!

We bakken ze gewoon allebei
en leren en proeven zo het verschil!
(Hoewel ik daar natuurlijk wel bij moet opmerken,
dat ik probeer de recepten wat minder 'gesuikerd' te maken
en onze peper- en kruidnoten dus
anders zijn dan het origineel).

donderdag 26 november 2015

Recept: kaki-avocadopudding met een vleugje roos


 In variatie op het chocoladetoetje
wat ik op twee manieren met avocado maak,
probeerde ik eens iets met kaki.

woensdag 25 november 2015

What's cooking op 25 november 2015: Puree van zoete aardappel


Een tijdje geleden las ik hier
de hint om gerookte paprikapoeder
in de puree van zoete aardappel te doen.
Dat was niet aan dovemansoren gezegd!

dinsdag 24 november 2015

What's cooking op 24 november 2015: Pasta met spinazie en winterpostelein


Bij Marloes op jouwfabriek.nl
kwam ik het recept tegen
van een bloemkoolsaus.
Nee, niet een saus voor over de bloemkool,
maar een saus ván bloemkool!

maandag 23 november 2015

What's cooking op 23 november 2015: Uh, tja, hoe zal ik het noemen...

De vroegploeg at vandaag
het restant van gisteravond.
Voor de tweede ploeg
moest ik wat anders maken.


Bij gebrek aan inspiratie
heb ik maar gewoon de zaken bij elkaar geraapt
die eigenlijk wel op moesten:

zondag 22 november 2015

What's cooking op 22 november 2015: Buffelhachee met stamp en rode kool

In het pakket stoer vlees wat we kochten
 zat ook wat hacheevlees.
Dat maakten we vandaag klaar.


vrijdag 20 november 2015

What's cooking op 20 november 2015: Spruitenstamp met worst!


Ja!
Er zaten spruiten in het groentepakket deze week!
Vandaag stond daarom een stamp op het menu.

donderdag 19 november 2015

Recept: pompoenbrood


Het afgelopen weekend
kwam mijn recept voor Sinterklaasbrood online.
Vandaag is het tijd
voor nog een seizoensbroodje:

woensdag 18 november 2015

What's cooking op 18 november 2015: Nasi met savooikool

Mijn Magimix keukenmaatje
sneed de prei en savooikool
in flinterdunne reepjes.


 Zo gaarden ze heerlijk
toen ik ze met aangebraden stukjes kip,
een teentje geroosterde knoflook
en rijst
om schepte in de ghee.

dinsdag 17 november 2015

maandag 16 november 2015

What's cooking op 16 november 2015: Curry met zalm en bloemkoolrijst


Ik liet de blender
een bloemkooltje en twee winterpenen
verpulveren tot 'rijst'
en zette dit apart.
Het doel was
deze rijst zo goed op smaak te brengen
dat er geen kind naar zou kraaien ;)

zondag 15 november 2015

zaterdag 14 november 2015

Recept: Sinterklaasbroodje

De sint is weer in het land
en dat betekent 
dat de geur van kruidnoten en speculaas 
weer bijna onweerstaanbaar wordt!


 Mijn oudste zoon vroeg al:
"Ga je dit jaar weer een pepernotenbrood bakken?"
Want dat deed ik vroeger
als we omkwamen in de pepernoten
hier in huis... 

vrijdag 13 november 2015

What's baking op 13 november 2015: Choco-bietenbrownie


Ik bakte vandaag voor thuisafgehaald.nl
de heerlijke choco-bietentaart!
Naast rode biet verdween er ook pompoenpuree
in deze machtige brownie.

donderdag 12 november 2015

What's cooking op 12 november 2015: Kip en koolrabi met een oosters sausje

In de zomer
kwamen er heel wat bakplaten met geroosterde groenten
uit de oven.
Ik pureerde de groenten
en deed ze in porties in de vriezer
zodat ik even een voorraad zou hebben
voor sauzen en soepen.

dinsdag 10 november 2015

Recept: Gebakken kaki-yoghurt met peer


Op de fruitschaal lagen drie peren
en een kaki
om het hardst te roepen:
"Ik ben rijp!
Ik ben rij-ijp!"

Dat vroeg om een creatief toetje!

zondag 8 november 2015

What's cooking en de ontgroening!

Ja, dat nieuwe keukenmaatje,
die Magimix,
die moest dus nog ingewijd worden...
 En zeg nou zelf,
er kan toch niets voor een betere ontgroening zorgen
dan groenten? 



Op het menu vandaag stond daarom
een koolsalade,
'coleslaw' voor de hippen onder ons!