zaterdag 29 november 2014

What's cooking op 28 november

Deze hadden jullie nog tegoed:
de maaltijd van gisteren.

Weer eens een 'verzamel'soepje uit de vriezer:
uiensoep gemengd met kip-venkelsoep.
Ik vond het heerlijk met wat nootmuskaat!


Met daarna een toetje uit de blender.
Bevroren aardbeien, avocado en havermelk
maken samen heerlijk ijs!
Snufje kokosbloesemsuiker erop
en:


Bij de koffie 's avonds
trakteerden we op
deze zelfgebakken taaitaai-bollen,
naar dit recept.

 

vrijdag 28 november 2014

Verjaardagsontbijt: appel-perentaart!


Vandaag hebben we een jarige in huis.
Hoewel we door omstandigheden
absoluut niet in de stemming zijn
voor een feestje,
vinden we toch ook
dat we het niet zomaar ongemerkt voorbij moeten laten gaan.
Een appel-perentaart
als ontbijt
leek me een goede oplossing.
En dus bakte ik gisteren al een mooie taart,
die vandaag onthuld werd.
En opgesmuld!
(en dat voor 8.00 uur 's ochtends al...)
 
 

donderdag 27 november 2014

What's cooking op 27 november

Een grote pan nasi
stond vandaag op het menu,
want
de eters die kwamen,
moesten ook snel weer verder.


Ernst maakte 'zijn' satesaus
en bakte wat eitjes voor erbij.



En zie je wat daar bovenop ligt?
Het vriendinnetje van gisteren zou ons voor gek verklaren ;)



En omdat we morgen een jarige een huis hebben
bakte ik vandaag al een geheimpje...

 

woensdag 26 november 2014

Fermentatie update

Het werd vandaag tijd 
de kimchi naar de koelkast te verhuizen.
Ook proefden we 
of de groenten op pekelwater naar onze smaak waren.
Dat zijn ze
en dus verhuisden ook die naar de koelkast!
Maar natuurlijk 
moesten er eerst nog wat foto's genomen worden...
 
 

 
En zo kwam het, 
dat ik vanmiddag, 
in nabijheid van onze jongste zoon 
en een vriendinnetje van school, 
de potten opende.  

“Wat is dat nu weer?” 
sprak het vriendinnetje, 
dat zich bij de lunch ook al had zitten verbazen 
over al onze ‘andere’ (lees: biologische) etenswaren. 
Om te vervolgen 
met een welgemeende “Ieww”, 
toen ik het dekblad van de eerste pot afhaalde!

Ik maakte foto’s van de verschillende potten 
en natuurlijk kreeg ik van het vriendinnetje de vraag 
waarom ik dat deed. 
“Oh, ik snap het. 
Zodat andere mensen het ook kunnen maken!” 
sprak ze begrijpend. 
Toen keek ze nog eens naar de potten 
en veranderde 
de begrijpende blik snel 
in een blik van onbegrip. 
“Ja sorry hoor, 
maar ik hoop niet dat mama dat dan ook leest!”

Ernst en ik lachten er hard om toen ik het hem vertelde. 
Tja, 
gefermenteerde groenten zien er nu eenmaal niet zo sexy uit!
 Hoewel... ;)



Maar weet je, 
die groenten smaakten ontzettend goed 
en te weten dat je met elke hap 
een enorme hoeveelheid probiotica binnenkrijgt, 
maakt me bij voorbaat al blij. 

Uiteindelijk 
is het je poep 
die je vertelt 
hoe het met je gaat, 
toch?
 

What's cooking op 26 november


 De bataat die ik had liggen
sneed ik vanmiddag tot frieten,
net als de paar aardappeltjes die er nog lagen.
 Vervolgens
hield ik dit recept aan
om de frieten naar wens te krijgen.

De anderhalve struik(?) groenlof
werd fijn gesneden
en met appel, peer, banaan en mandarijn
tot een lekkere salade verwerkt.



Een prima maaltje
dat wij in het kader van de zintuiglijke beleving
eens een keer met de handen aten!
Dat konden de kinderen wel waarderen ;) 

dinsdag 25 november 2014

What's cooking op 25 november

De inhoud van ons groentenpakket
is deze keer wat uitdagender!
In ieder geval voor onze kinderen
die niets willen met
zwarte kool,
winterpostelein,
groenlof
of winterpeen.

En dus was het tijd voor een beetje
'creatief boekhouden'.
De groenten werden verstopt!

Er ging een winterpeen 
en enkele bladeren zwarte kool
in een pizza-saus.
En de pizza die daar onder kwam
werd verder belegd met 
winterpostelein
en gerookte zalm 
(want met dat laatste vinden de kinderen eigenlijk alles wel goed).




We hebben allemaal weer wat vitaminen binnen!

maandag 24 november 2014

What's cooking op 24 november

Een goede voedzame soep
was de insteek voor vandaag.
En ik kan je zeggen
dat dat zeker gelukt is
met deze soep op basis van knolselderij en linzen!

Ik heb er 
na het pureren
nog maar water bijgedaan,
want anders bleef de lepel rechtop staan...



Hoezo 24 november?

Vanmiddag
schoot ik deze foto's
in onze tuin.



Zaterdag kocht ik een nieuwe winterjas.
Vandaag is die veel te warm!

zondag 23 november 2014

What's cooking op 23 november

Soms
komt het wél goed uit
dat onze kinderen vaak treuzelen met het eten!

Zoals vandaag bijvoorbeeld,
toen ik vergat foto's te maken van de gevulde pannen
en
mijn eigen bord 
ook al leeggegeten was (2x)...

Ernst bakte aardappelblokjes en hamburgertjes
en kookte er boterbonen bij.
Het bord van onze oudste zag er zo uit:




Toe
was er voor ons allemaal
nog een kwart stoofpeer.


 Wie het kleine niet eert...

vrijdag 21 november 2014

What's cooking op 21 november

De witte kool uit het groentepakket
werd met gehakt, kerriepoeder, knoflook, ketjap en kerrie
gemaakt tot dit:
 
 
Ik maakte het al vaker
maar dit was zeker
de lekkerste keer!
 
 
En omdat we een gast hadden,
sloofden we ons natuurlijk wat extra uit.
We maakten de stoofpeertjes uit het pakket
dus ook maar klaar.
 
"Onderzetten op bessensap,
kaneelstokje erbij, en twee kruidnagels en wat suiker"
aldus Saskia.
Ze had gelijk (natuurlijk!)
 
 
En ook voor de stoofpeertjes geldt:
ik maakte het al vaker,
maar nog niet eerder zo lekker als nu.
 
Dat moest vandaag zo zijn!

woensdag 19 november 2014

What's cooking op 19 november


De restjes van gisteren
transformeerden vandaag
in een spannend gekleurd soepje.

Over een naam moet ik nog even denken
want
'aardappelpuree-andijvie-romanesco soep
met kurkuma en balletjes gehakt'
bekt natuurlijk niet erg lekker...

Van de andere kant:
het is zeer onwaarschijnlijk
dat ik dit soepje nog een keer zo kan maken
en dat maakt het vinden van een naam
misschien een beetje overbodig ;)

Het voornaamste is
dat het smaakte!
En nog goed vulde ook!


Bubbels, bubbels, bubbels! Fermenteren - een update


Het bubbelt zijn best
hier in Huize D'agaraad!

Gisteren zijn de potten
naar een koeler plekje verhuisd.
Maar eerst
hebben we ze natuurlijk even 
op de foto gezet!
(hoewel dat niet meeviel op zo'n sombere dag)

De zuurkool: 


De kimchi:


 En de gepekelde groenten:


En roze is de favoriete kleur van onze oudste knul,
dus het eten hiervan moet helemaal goed komen ;)

dinsdag 18 november 2014

What's cooking op 18 november

  
Zoals gisteren al voorspeld
aten we vandaag 'stamppot rauwe andijvie'.

Hoewel,
die 'stamp' was meer een tikkie slijmerige massa.


Het deed er niet toe.
We aten lekker!



 
 

maandag 17 november 2014

What's cooking op 17 november

Het eerste plan was
'stamppot rauwe andijvie',
maar ik besloot dit door te schuiven naar morgen.

Hierbij presenteer ik je dus
plan twee!

Ik bakte aardappel in blokjes,


gaarde vis,


en samen met gekookte romanesco
en zelfgemaakte appelmoes
(die appeltjes waren niet tot veel meer in staat)
leverde dat dit plaatje op:


En om het compleet te maken
dan ook nog maar even het slagveld van onze jongste ;)

 

zondag 16 november 2014

Fermenteer de hele wereld rond!

"Fermenteer
de hele wereld rond!"
dat was een van de gevleugelde uitspraken
die Fermenpeer, alias Peter van Berckel,
zaterdag deed bij de workshop Groentenfermenteren
die Ernst en ik deden bij de Groene Kookacademie.

We kregen uitleg over wat dat nu eigenlijk is:
groenten fermenteren.
En we mochten proeven
van diverse smaakbommetjes
uit de keuken van Peter!
Heftig lekker!



Maar natuurlijk werden we ook aan het werk gezet.
Er moest immers zuurkool gemaakt,
en kimchi,
en er moest een flinke pot worden gevuld
met groenten op pekelwater.
En dat allemaal voor 17.00 uur!

We kregen een 'schaafje' en een stamper:


en konden aan de gang!

 Ernst en ik begonnen met ieder onze eigen pot
groenten op pekelwater.


 Daarna besloten we de taken te verdelen.
Ernst toog aan de zuurkool
en maakte één pot met witte kool en appel
en één pot met gemengde kool en appel.



 Ik maakte twee potten kimchi,
waarbij ik in één pot de knoflook, peper en gember heel grof liet
en in de ander het vermaalde tot een pasta.
Ik ben benieuwd naar het smaakverschil.

Sorry, het is een belabberde foto!

We hadden een geweldige dag
en gaan zeker thuis verder aan de slag!
Zeg nou zelf,
'Wild Fermenteren' als hobby
dat klinkt toch heerlijk op verjaardagsfeestjes ;)

Nog een keer de oogst van de dag op de foto:


De komende dagen en weken gaat dit nu verder fermenteren.
We houden je op de hoogte!