zondag 30 april 2017

Hemels abrikozenbroodje


Eerlijk is eerlijk,
het basisrecept van dit brood bedacht ik niet zelf.
Volgens mij staat het als een pistachebrood
in Het hardloperskookboek deel 1.

Heel wat jaar geleden maakte ik het eens
en ik herinner me dat het heerlijk was.
Het is een brood waarin eiwit voor de luchtigheid zorgt.
En nu ik dan, na al die jaren,
eindelijk weer eens eiwit overhad ;),
wilde ik het brood graag weer eens maken.

vrijdag 28 april 2017

Rabarberkruimeltaart

Ik besloot de eerste stengels rabarber te oogsten
vóór we een week naar Frankrijk zouden gaan.
Misschien lekker als snack onderweg?
 Nee, niet op de stengels knauwend natuurlijk,
maar misschien als een soort van reep?


Uiteindelijk bleek die 'soort van reep'

woensdag 26 april 2017

Gepekelde citroen-marinade


Die grote bloemkool
die we in de veldwinkel kochten,
zou geroosterd worden vandaag.
Maar met welke kruiden?

Tijdens het ophangen van de was
begon er een ideetje te rijpen
en eenmaal in de keuken
kreeg het idee goed vorm.
En smaak!


De marinade die ik maakte
gaf een lekker smaakje aan de bloemkool,
maar bleek nog veelzijdiger.

maandag 24 april 2017

Taart van paarse bataat met snijbiet

Tijd voor wat openheid van zaken:
 1) Toen ik de bataat mengde met de santen
pakte het samen anders dan ik verwacht had.
 2) Ik moest dus een nieuw recept bedenken
en dat deed ik pas de volgende dag.
3) De hele voorbereiding ging vervolgens goed,
tót het moment dat ik het bakblik de braadoven in schoof
voor een korte snelle bak van de bodem...
 4) ...en na 10 minuten vergat
het bakblik er weer uit te halen
vóór we de deur uit gingen.

zaterdag 22 april 2017

Kiekjes op kliekjes #2


Deze keer laat ik je niet zien
welke restjes ik de laatste dagen
heb verwerkt tot nieuw gerechten.
 Nee, deze keer 
laat ik je zien wat ik doe
als een recept niet helemaal uitpakt
zoals ik het bedoeld had ;)

In oktober al
Omdat ik toen niet
de benodigde kokosboter in huis had,
probeerde ik kokosrasp tot boter te verwerken.
Ik had net te weinig rasp én net te weinig geduld

donderdag 20 april 2017

Bataat-champignon roerbak met bacon


Soms mag het simpel, toch?
In ieder geval had ík daar
op deze dag
enorm behoefte aan.

Laat ik de introductie
deze keer
dan ook meer eens simpel houden.
Hier komt het recept!

dinsdag 18 april 2017

Kiwi-crumble


Te veel kiwi's op de fruitschaal,
een verrimpelde appel,
een restje cranberries in de diepvries
én een bodem van een chufa-chocoladetaartje
die brak voor ik 'm kon vullen...

Ik besloot het nuttige,
maar met het aangename te verenigen
en het een en ander te verwerken tot een crumble!
Mjammie,
dat bleek zelfs zeer aangenaam ;)

zondag 16 april 2017

Kiekjes op kliekjes #1


 In Huize D'Agaraad
wordt zelden eten weggegooid.
Blijft er iets over van een gerecht
dan wordt dat lunch op de volgende dag
óf het wordt verwerkt
tot een geheel nieuw gerecht.

Zal ik je een bekentenis doen?
Ik heb zelfs een zakje in de diepvries
met daarin ijsklontjes ingevroren soep,
waarop staat: "vieze soep".


vrijdag 14 april 2017

Bollyfood

 

Ik zag het gebeuren in de boekhandel
toen ik dit gouden boek daar ging ophalen
en ik zag het gebeuren
al de keren daarna
dat bezoekers hier in huis
het boek in handen namen:
Een "wauw",
een soort heilig respect bij het aanpakken
en het omslaan van de pagina's,
soms een aai over zo'n pagina,
grote ogen
en een verlangende blik.
Bollyfood ontlokt het allemaal.
En terecht!

woensdag 12 april 2017

Courgettesoep met kerrie en kokosmelk


Maandag deelde ik hier
het recept van de tomatensoep
die ik maakte voor de gasten
op het verjaardagsfeest van de jongste zoon.
 Zoals beloofd,
volgt nu het recept
van de courgettesoep.


Een van onze gasten
kon niet kiezen welke soep ze eerst zou proeven
en besloot ze daarom maar te mengen.
Het zag er mooi uit,

maandag 10 april 2017

Tomatensoep

 We hadden een feestje
en dat betekent:
heel wat monden te voeden.


De keus viel deze keer op soep;
tomatensoep
en courgettesoep.
Afgaande op de complimenten
en het aantal keer
dat de gasten terugkwamen met hun kom
concludeer ik
dat ze allebei heerlijk waren.
(En natuurlijk heb ik dat ook zelf geproefd)

zaterdag 8 april 2017

Raapstelen-stamp


Misschien
keek ik het filmpje
een keer of drie
te vaak?

Ik weet het niet...


Feit is
dat ik ineens snakte naar stevige aardappelstamp
met raapstelen,
en de bosjes raapstelen in ons groentepakket
dan ook met gejuich ontving
(gelukkig was er niemand in de buurt).

donderdag 6 april 2017

Pasta met tonijn, spinazie en een vleugje limoen


Een restje pasta
verbouwde ik
tot een lekkere lichte lunch
voor twee personen.

Heerlijk fris
door het limoensap!
Met een bite
door de pompoenpitten.

dinsdag 4 april 2017

Kleurige pompoenstoof

Het zou een spreuk van Loesje kunnen zijn:
"aan het einde van het groentepakket
hield ik nog week over"

En zo shopte ik eens
bij een bekende grootgrutter
op zoek naar 'makkelijk'.
De keus viel op een paprika,
een aubergine en een courgette.


zondag 2 april 2017

Zwarte rijst met paksoi en koolrabi


Het zag er niet lekker uit,
vonden de kinderen
toen de deksel van de pan afging.
Gelukkig
probeerden ze het wel
en bleek het zowaar
tóch lekker ;)