Ik kook op en in een AGA;
een gietijzeren fornuis
met vier verschillende ovens
die (bijna) alle uren van de dag
op hun eigen specifieke temperatuur zijn.
Mijn recepten zijn dan ook geschreven
op het gebruik van dit fornuis.
Ik heb een zogenaamde 4-oven AGA,
met een warmhoudoven, een kookoven, een bakoven en een braadoven
en bovenop 2 kookplaten.
In mijn recepten vermeld ik in welke oven een gerecht gaat
en op welke plek in deze oven.
Standaard geldt
dat het onderin de ovens wat minder warm is
dan boven in de ovens.
Geen AGA, maar wel de recepten maken?
Dat kan natuurlijk!
Omdat mijn ovens altijd op temperatuur zijn,
maak ik in mijn recepten geen melding
van het voorverwarmen van de oven.
Heb je geen AGA
dan zul je dit echter wel moeten doen!
Om te weten op welke temperatuur een gerecht moet garen,
kun je dan gebruik maken van onderstaand plaatje.
Gaat een ovenschaal in een recept
op de onderste richel in een oven,
dan houd je dus de lagere temperatuur van de betreffende oven aan.
Gaat een ovenschaal bovenin de oven,
dan houd je de hoogste temperatuur aan.
Gaat een ovenschaal in het midden,
dan... juist!
Let wel:
elke oven is anders,
dus houdt je gerecht tegen het einde van de kook/bak/braadtijd
goed in de gaten!
Nog een laatste opmerking:
Bak ik een taart eerst 5 of 10 minuten op de bodem van de braadoven
en daarna bovenin de bakoven verder af,
dan doe ik dit om de bodem eerst een 'boost' te geven
om te voorkomen dat deze zompig wordt door de vulling.
In een niet-AGA is het dan veelal handig
om de bodem eerst te blindbakken.
Heb je nog vragen?
Stel ze gerust hieronder.
Ik geef zo snel mogelijk antwoord
of verwerk de aanvulling dan in bovenstaand verhaal.
Daar wordt iedereen beter van!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten