Als je pas een paar weekjes hier meeleest,
(en laten we eerlijk zijn,
heel veel langer kan ook niet
want de blog bestaat pas sinds 22 september)
dan is je misschien niet duidelijk
waar die ondertitel van de blog
'Over koken in een AGA en gezond en lekker eten'
vandaan komt.
Laat ik je dan zeggen dat er het laatste jaar,
misschien anderhalf jaar,
heel veel veranderd is in het voedingspatroon van ons gezin!
En nog steeds ben ik constant zoekende,
en Ernst en de kinderen volgende,
naar hoe ik gezond en lekker ons gezin kan voeden.
Vorige maand schreef ik daarover
in het wijkblad waar ik al jaren een column voor schrijf,
en het leek me leuk die column hier ook te plaatsen:
Sinds een tijdje ben ik anders aan het eten. Eigenlijk sinds we in april onze AGA Cooker met 4 ovens kregen, of nee, sinds we in februari op
een congres over voeding waren. Of eigenlijk is het nog langer geleden, zo
sinds we vorig jaar november ons abonneerden op het wekelijkse groentepakket
van een biologisch tuinderij, of misschien wel sinds we juli dat jaar op Croy pas
echt goed kennis maakten met dat lieve tuinderskoppel en hun heerlijke verse
groentes!
Och, eigenlijk doet het er ook niet zoveel toe. Feit is dat
we sinds een jaar anders eten en dat voor mij hele schone vruchten
afwerpt! De laatste tijd krijg ik vaak te horen dat ik er goed uitzie en dat
kan ik alleen maar beamen. Waar ik jarenlang in de spiegel een overgevoelig
reagerende huid zag, zie ik nu blij verrast elke keer weer een gave huid met
een gezonde glans. Waar ik jarenlang me ergerde aan mijn dunne pluizige haar
wat ik niet mooi los kon dragen, lijkt mijn haar nu voller, glanzender en beter
in model. En de kilo’s die er sinds de geboortes van de kinderen bijgekomen
zijn, zijn er nu weer langzaam af aan het gaan.
En dit alles niet door af te zien, nee, het gebeurde me
allemaal ongemerkt. Simpelweg doordat ik voedingsmiddelen vervangen heb door
andere. Wat voorbeelden van producten die nu volop in mijn voedingspatroon
zitten, maar waar ik tot een jaar geleden nog nooit van gehoord had:
citroenwater op nuchtere maag, kefir, rauwe (buffel)melk, kokosolie, ghee en
sole. En dan zijn er nog een flink aantal producten die ik wel kende, maar
eigenlijk nooit at. Maar wat een verschil maakt bijvoorbeeld een zelfgetrokken bottenbouillon!
Kant en klare mixen gebruik ik niet meer. Ik maak bijna
alles vers zelf. Ik experimenteer en lees ontzettend veel over voeding om te
weten waarmee en hoe ik het beste kan experimenteren. En ja, dat kost me
ontzettend veel tijd. Ik ben er omgerekend een paar volledige werkdagen per
week mee bezig. Maar ik geniet ervan en met mij mijn gezin.
Niet te geloven wat
voeding voor je gezondheid kan doen! Zelfs onze, tot voor kort, al-wat-gezond-is-wantrouwende
kinderen prijzen nu regelmatig vol vuur mijn experimenten aan bij hun vriendjes. Wat
een overwinning!