woensdag 31 december 2014

What's cooking op 31 december

Wat begon met dit:


Resulteerde in dit:


Ik geloof dat iets ben doorgeschoten 
in het bakken van flapjes
voor ons viertjes...
Help?! Iemand?!


Maar eerst eten we zo nog de beloofde kippensoep.
Die geurt ons tegenmoet!



Of de leverpaté smaakt, kan ik je nog niet zeggen.
Die hebben we nog niet geproefd.
Maar volgens Iris is de paté ook pas na een paar dagen op z'n best.

Ik kan je wel deze fantastische yoghurt laten zien
die in een dagje op onze AGA is 'ontstaan'.
Zie je de scheidingslijn?


En ik kan je ook laten zien wat tegenwoordig tijdens de lunch
bij ons op tafel staat.
Heerlijk tussen de tosti!


dinsdag 30 december 2014

kippenbouillon


Sinds gisteren stond er in de kookoven
een pan kippenbouillon te trekken.
Die kwam er vandaag uit.
(helaas zonder dat ik er foto's van nam)

Een beetje van de bouillon
gebruikt Ernst op dit moment
om deze smeerbare kippenlever-paté te maken.
Ik laat je morgen weten of we 'm lekker vinden.


Een ander deel van de bouillon zal morgen, 
met het vlees wat van de kip kwam,
tot lekkere kippensoep verwerkt worden.
Daar verheugen de kinderen zich nu al op!
Kippensoep is behoorlijk favoriet hier!


Natuurlijk blijft er dan nog wat bouillon over
en dat vriezen we in
om op een later moment te gebruiken.


Alle botjes en overige zaken van de kip
staan nu opnieuw te trekken in de kookoven.
Dan hebben we zeker alle nuttige en voedzame stoffen te pakken!

What's cooking op 30 december

Zoals je in de volgende post kunt lezen,
gebeurde er vandaag het een en ander met kip.
Maar dat aten we vandaag niet!

Er waren nog restjes die opgewarmd konden worden.
De kinderen kregen ieder een klein schaaltje
met de spaghetti van eergisteren.


Ernst en ik aten de 'gember'-maaltijd van gisteren.
Ter variatie mengde ik daar twee teentjes doorheen
van de bol knoflook die ik van de week roosterde.
(Heb je dat ooit geprobeerd, trouwens, geroosterde knoflook?
Dat is echt lekker!)
Ook grilde ik op de sudderplaat
wat plakken halloumi voor erbij.
Het bracht het gerecht wat beter in balans.
 



Vanmiddag hadden we warme havermout
met een vleugje appeltaart!


maandag 29 december 2014

What's cooking op 29 december

Ik braadde wat stukjes kip aan,
liet een ui meefruiten
en voegde toen paksoi toe
en courgette en snijbiet die ik nog in de vriezer had liggen.
Wat geraspte gemberwortel, citroensap en tomatensaus
brachten het geheel op smaak.
Tot slot ging er nog een restje rijst doorheen
en toen konden we aan tafel!




Oh ja, de oplettende kijker zag het al:
als finishing touch gingen er nog wat pistachenootjes overheen!


We hebben nog over
en dus experimenteer ik morgen nog even verder met de smaak.
De gember overheerste namelijk,
iets wat ik niet zo erg vond,
maar de kinderen duidelijk niet konden waarderen!

zondag 28 december 2014

What's cooking op 28 december

Ik werkte het verslag van een vergadering uit,
7 pagina's lang!,
en dus kon Ernst zijn kookkunsten weer laten zien.

We aten spaghetti.
Waarschijnlijk niet zoals de Italianen het bedoelen,
maar wel zoals Ernst het bedoelde
met de inhoud van ons groentenpakket!



zaterdag 27 december 2014

What's cooking op 27 december

Sommige mensen spreken over 3e kerstdag.
Daar doen wij niet aan mee.
Maar 
dat neemt niet weg
dat wij vandaag toch nog een beetje 'kerstig' aten.
Er was immers nog een beetje over van gisteren.

Bij de lunch kwam bijvoorbeeld dit voorbij:
een pannenkoek met gebakken ei.
(gisteravond nog even gebakken van de restjes beslag)


Vanavond
hadden we nog zwarte bonenburgertjes,
gehaktburgertjes,
rozetjes,
aardappelsalade
en appelcompote.



Wij maakten er ieder ons eigen kunstwerkje van.





vrijdag 26 december 2014

What's cooking op 26 december

Gisteren genoten wij, met mijn ouders,
van een uitgebreid diner 
bij mijn oom en tante
(voor een groot deel gekookt
door mijn neef, de kok).
Vandaag aten wij thuis een gourmet
(of eigenlijk raclette)
met de ouders en broer van Ernst.


Natuurlijk kochten we het een en ander in.
Maar een groot deel maakten we zelf.
Ik zou het echt niet meer anders kunnen.

Kijk je mee naar wat er op tafel stond?
 Van voor naar achter:
brood (gekocht)


appelcompote (zelf)


halloumi, schapenkaas en extra belegen boerenkaas (gekocht)


knoflook/kruiden boter

aardappelrozetjes


zalm en verschillende soorten vlees (gekocht)
en gehaktburgertjes en zwarte bonen burgertjes (zelf)


 
uien, puntpaprika, romanesco en oesterzwammen (gekocht)


aardappelsalade (zelf)


kaki/sinaasappel-eikenbladsalade (zelf)


knoflook-yoghurtsaus, satésaus en cranberrysaus (zelf)


geklutst ei en pannenkoekbeslag (zelf)



En dus siste en pruttelde het
middenop de tafel
en kakelde en smekte het
eromheen ;)



Tot we een paar uurtjes verder waren
en de tafel er zo uitzag:


Tijd voor opruimen en uitbuiken!


We zetten een smakelijk bakkie koffie
en konden toen nog precies
ons toetje erbij krijgen:
partjes stoofpeer (zelf)!


woensdag 24 december 2014

Fijne Kerst!

Op de plek waar vorig jaar,
en ook de jaren daarvoor,
onze kerstboom stond,
staat nu een groot fornuis
genaamd: AGA!

Mijn idee om een kerstboom
ondersteboven aan het plafond te hangen,
werd door Ernst met weinig enthousiasme begroet ;(
Er moest dus iets anders bedacht worden.
 
En ach,
ik zou ik niet zijn als dat niet zou lukken.
Het werd dit:


En met een fancy filtertje eroverheen
wordt het zo een sfeervolle kerstkaart.


D'agaraad wenst je Fijne Dagen!


 

What's cooking op 24 december

Omdat we morgen en overmorgen
al uitgebreid gaan tafelen,
hielden we het vandaag simpel.
En omdat kerst de tijd is van vrede op aard,
kozen wij ook voor vrede aan tafel.
Het werd dus weer iets met gerookte zalm ;)




En we bereidden nog wat voor
voor 2e kerstdag.


We spoten er allemaal een paar!
Niet slecht, toch?

dinsdag 23 december 2014

What's cooking op 23 december

Weer twee eters extra vandaag.
Een mooi moment om die wat nieuws voor te schotelen.

En dus aten we vandaag
frietjes van bataat,
broccoli
en kip in citroensaus.

Het oordeel?
Lekker!

En hoe zag het eruit?
Nou, zo dus: