dinsdag 14 maart 2017

Bierbrood

Ik wil jullie weer eens verblijden
met een variatie op mijn
Een variant met bier...
Het moet niet gekker worden ;)


De man des huizes
kreeg een tijd geleden een bierpakketje
en daaruit gebruikte ik een flesje voor dit brood;
een blonde Affligem.
 Het leverde een prachtig blond brood op.


Wat natuurlijk de vraag oproept:
hoe kleurt het brood met een dubbel?
Of een trippel?
Of een bok?
En de nog belangrijkere vraag:
Hoe smaakt het dan?
 To be continued, dus...

Deze was in ieder geval heerlijk!



Bierbrood

Ingrediënten:
400 g speltbloem
300 ml bier naar keuze
2 el sole (= een zoutoplossing, je kunt ook wat los zout toevoegen)
1 el appelazijn
1 tl baksoda

Bereiding:
Roer alle ingrediënten door elkaar.
Het deeg mag lekker vochtig zijn, dus voeg eventueel nog een beetje water toe.
Zet het deeg goed afgedekt 12 tot 24 uur weg.
Verhit dan een gietijzeren pan (of 4 kleintjes, net als ik) minimaal een half uur op de bodem van de braadoven.
Haal de pan uit de oven, vet 'm in en bestuif eventueel met wat bloem.
Stort het deeg in de pan en zet de pan (met de deksel erop) weer onderin de braadoven.
Na 35 minuten mag de deksel eraf en dan bakt het brood nog 10 minuten zonder deksel. Gebruik je kleinere pannetjes, haal dan na 25 minuten al de deksels eraf.
Laat het brood afkoelen op een rooster en probeer het niet in één keer op te eten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten