Joehoe! Ik ben jarig vandaag!
Tijd voor taart!
Toen ik me realiseerde
dat het weer tijd werd
voor een recept voor de schoolkrant,
wist ik al snel wat ik wilde:
Banoffee Pie.
Banoffee is een samentrekking
van bananen en toffee.
Ik maakte en at het nooit eerder,
maar blijkbaar
had ik er enorme behoefte aan ;)
Ik kan me niet voorstellen
dat de lezers van de schoolkrant
of jullie hier
dat erg zullen vinden...
Tijd voor taart!
Toen ik me realiseerde
dat het weer tijd werd
voor een recept voor de schoolkrant,
wist ik al snel wat ik wilde:
Banoffee Pie.
Banoffee is een samentrekking
van bananen en toffee.
Ik maakte en at het nooit eerder,
maar blijkbaar
had ik er enorme behoefte aan ;)
Ik kan me niet voorstellen
dat de lezers van de schoolkrant
of jullie hier
dat erg zullen vinden...
Mijn versie is zeker wat gezonder
dan de klassieke versie,
maar hé,
het blijft een taart hè…
Niet alles zelf opeten dus,
maar delen.
Dat maakt het meteen
ook een stuk gezelliger!
En voor wie er op moet letten:
de taart is melk-, ei- en glutenvrij
(als je glutenvrije havervlokken gebruikt).
Ik maakte deze Banoffee Pie in twee varianten:
een gebakken en een rauwe variant.
Dat kan allebei.
De smaak is anders,
maar beide varianten zijn erg lekker!
Het recept is zeker voldoende
voor een springvorm van 25 cm doorsnede.
Wil je, net als ik, beide varianten testen,
gebruik dan twee kleinere vormen (15-18 cm doorsnede).
Dat red je prima
met onderstaande hoeveelheden.
Er zijn wat ingrediënten die moeten weken
en de taart zelf,
zeker de rauwe versie,
moet een paar uur in de koelkast opstijven.
Begin dus op tijd met de voorbereidingen!
Banoffee Pie
(12 punten)
Ingrediënten:
Voor de bodem
120 g havervlokken
80 g amandel(meel)
20 g boekweit
4 el kokosolie, gesmolten
2 el ahornsiroop
1 el kokosbloesemsuiker
1 tl kaneel
snuf zout
1-2 el (week)water
Voor de karamel
140 g dadel
3 el amandelpasta
1,5 el citroensap
0,5 tl zout
0,5 tl vanillepoeder
1 el (week)water
Voor de vulling
150 g rauwe cashewnoten
250 g kokosroom (uit een blikje kokosmelk van 400 g)
2 bananen
1 el maismeel of arrowroot
0,5 tl vanillepoeder
Voor de topping
1 banaan
evt. wat kaneel en/of kokosbloesemsuiker
Voorbereiding, de dag ervoor:
Zet de rauwe cashewnoten in bakje onder water en laat ze een aantal uren (of een nacht) weken. Week ook de dadels, deze kunnen eventueel wat minder lang. Zet een blikje kokosmelk van 400 g op de kop in de koelkast.
Bereiding:
Doe de havervlokken, boekweit en amandelen in een keukenmachine en laat deze er een korrelig geheel van malen. Voeg de andere ingrediënten voor de bodem toe, exclusief het water, en zet de keukenmachine weer aan tot je een grof, maar wel plakkend, deegje hebt. Knijp wat tussen je vingers om het te testen! Als het deeg te droog is, kun je wat water toevoegen. (Of gebruik wat weekwater van de dadels voor meer smaak)
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in. Druk het deeg in de springvorm tot een mooie bodem met een iets opstaand randje.
Bak de bodem 5 minuten op de braadovenvloer en daarna nog 10 minuten hoog in de bakoven gaar en ietwat gekleurd. Laat de bodem daarna wat afkoelen. Voor de rauwe bereiding zet je de bodem gewoon meteen in de koelkast om op te stijven.
Giet het weekwater van de dadels (bewaar het, om eventueel nog iets toe te kunnen voegen).
Doe alle ingrediënten voor de karamel, uitgezonderd het water, in de keukenmachine en laat deze er een mooi sausje van draaien. Voeg wat weekwater toe als de karamelsaus nog wat vocht nodig heeft.
(Heb je geen amandelboter, dan kun je de keukenmachine eerst wat amandelen met olie tot een boter laten draaien)
Smeer de karamelsaus over de bodem uit.
Giet de cashewnoten af en doe deze in de keukenmachine.
Neem het blikje kokosmelk uit de koelkast en open het. De room zit nu bovenin het blikje en deze doe je bij de cashewnoten. Als het goed is, is dit ongeveer 250 gram. Het waterige onder in het blikje gebruik je niet in dit recept, maar kun je opdrinken of voor iets anders gebruiken.
Doe de overige ingrediënten voor de vulling van de taart in de keukenmachine erbij en laat deze er een glad geheel van draaien.
Schep de cheesecake-achtige vulling op de bodem met karamelsaus en strijk deze glad. De rauwe taart kan nu in de koelkast om daar een uurtje of zes op te stijven. De andere variant mag nu 50 tot 60 minuten bakken op een rooster op de bakovenvloer. Laat deze na het afkoelen ook nog een uurtje opstijven in de koelkast.
Voor het serveren top je de taart af met wat plakjes banaan en eventueel wat kaneel of kokosbloesemsuiker (of een combinatie hiervan).
Als je wilt, zou deze plakjes eerst nog in een pan met wat olie kunnen laten karamelliseren.
Eet smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten