Ruim een jaar geleden
volgden Ernst en ik een broodbak-workshop
bij bakker Wim van Gerwen bij Sumiran.
Heel gezellig was dat,
flink doorwerken ook
en we hebben er ontzettend veel geleerd
(en in de dagen erna, ontzettend veel gegeten).
Een van de recepten die Wim ons meegaf
was dat van Brabantse worstenbroodjes.
We zochten dat onlangs weer op
en vervingen het gehakt
voor een vegetarisch mengsel met zwarte bonen.
Het resultaat mocht er wezen!
Vegetarisch worstenbroodjes
(10 stuks)
Ingrediënten:
Voor het deeg:
250 g speltbloem
7 g instant gist
4 g zeezout
5 g honing
100 g melk
35 g boter
Voor de vulling:
340 g zwarte bonen
60 g feta
1 ui
1 teen geroosterde knoflook
1/2 ei
1 tl gerookt paprikapoeder
1/4 tl gemalen komijn
1/4 tl Keltisch zeezout
Bereiding:
Week de bonen 12-24 uur. Giet dan het weekwater af, spoel ze goed na en kook ze gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Pel en snipper de ui en fruit deze aan in wat olie.
Doe de gekookte bonen met de overige ingrediënten voor de vulling in de keukenmachine en laat deze er een mooi geheel van draaien. Zet dit dan apart.
Doe nu de ingrediënten voor het deeg in de keukenmachine en laat deze er een glad en stevig deeg van kneden. Laat de machine niet te lang kneden, zodat het deeg zo koel mogelijk blijft. (Of, nog beter, kneed met de hand!)
Laat het deeg, goed afgedekt, een half uur rijzen.
Sla het deeg door (de lucht eruit) en verdeel het in 10 bolletjes.
Laat deze bolletjes ook weer, goed afgedekt, een half uur rijzen.
Rol nu ovale plakken van de bolletjes en leg op iedere plak een rolletje van het bonenmengsel.
Vouw het deeg dicht en leg de broodjes met de naad naar onder op een bakplaat.
Bestrijk de broodjes met ei en laat ze nog even rijzen.
Als de broodjes voldoende gerezen zijn schuif je de bakplaat net boven het midden in de braadoven.
Bak de broodjes daar in zo'n 12 minuten gaar en goudbruin.
Tips van Wim:
-Zorg dat het deeg goed afgedekt is, want anders wordt het schraal.
-Gebruik geen stuifbloem als je plakken gaat rollen, want dan krijg je de naad niet goed dicht.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten