mocht ik twee gerechten bedenken.
Ik besloot tot een amuse van kastanjesoep
en een voorgerecht van gestoofde bietjes op een blini,
vergezeld van sla, verse vijg en notenkaas.
Het recept van de gestoofde bietjes
bleek tijdens de bereiding nog wat aanpassing te vergen.
In onderstaand recept zijn die aanpassingen gemaakt.
Een aanrader!
Blini met gestoofde bietjes
(12 stuks)
Ingrediënten:
Voor de blini’s:
100 g boekweitmeel
75 g speltbloem
1 tl baksoda
2 eieren
200 ml volle yoghurt
snuf zout
100 g boekweitmeel
75 g speltbloem
1 tl baksoda
2 eieren
200 ml volle yoghurt
snuf zout
Voor de gestoofde bietjes:
3 rode bieten
1 rode ui
1/2 el olijfolie
1 el balsamico azijn
1 el ahornsiroop
Voor de topping:
walnotenkaas (1/4 deel van dit recept)
12 halve walnoten
12 dadels
Bereiding:
Schil de bieten en snijd deze in dunne plakken van zo'n 2 mm dikte.
Pel en snipper de rode ui.
Verhit de olie in een pan en schep de ui hier in om.
Schep dan ook voorzichtig de plakjes biet erdoorheen.
Voeg de balsamicoazijn, ahornsiroop en een paar eetlepels water toe.
Doe de deksel op de pan en zet deze op een rooster op de bakovenvloer.
Laat de bieten daar in 20 minuten gaar stoven.
Haal dan, als dit nog nodig is, de deksel van de pan zodat het vocht kan inkoken tot een ietwat stroperige consistentie.
Terwijl de bietjes aan het stoven zijn, maak je het beslag voor de blini’s.
Meng boekweitmeel, speltbloem, baksoda en een snuf zout door elkaar.
Klop de eieren los en klop de karnemelk/yoghurt erdoorheen.
Voeg de droge ingrediënten toe en klop het geheel tot een mooi dik beslag.
Verhit wat olie of boter in een ruime koekenpan.
Schep met een soeplepel 2 of 3 hoopjes beslag in de pan en smeer deze een beetje uit. De blini's mogen een doorsnede van 7 à 8 cm groot hebben.
Keer de blini's om als ze goudbruin zijn en bak ook de andere kant.
Serveer de blini met een schepje van de bietenstoof. Verdeel eventueel de plakjes biet mooi over de blini.
Schep wat walnotenkaas bovenop de biet en top dit met een halve walnoot en in reepjes gesneden dadel.
Eet smakelijk!
Voor een mooie egale bruine kleur bak je de blini's het best op een bake-o-glide op de sudderplaat.
Bak je de blini's in de koekenpan dan kleuren ze minder egaal, maar puffen ze wel meer omhoog en krijgen zo, als het ware, een dubbele laag.
Het is maar net welk effect je wilt, dus.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten