vrijdag 16 maart 2018

Zoete broodjes met witte bonenmeel

De zwartebonenbrownie is hier al tijden
een groot succes.
En even zo lange tijden
wilde ik ook eens met witte bonen bakken.
Je begrijpt het al,
dat werd uitgesteld
en uitgesteld.


Tot ik gisteren de witte bonen weekte en kookte
en zelfs maalde
om er een experimenteel no knead-deegje mee in elkaar te draaien
dat ik vandaag tot zoete broodjes bakte.


Experiment geslaagd.
Zalige broodjes.
Nog zaliger zalig te maken met een lik appelstroop erop.

Ga. Bakken.
Zo. Snel. Mogelijk.


Zoete broodjes met witte bonenmeel

Ingrediënten:
400 g speltbloem
100 g gekookte witte bonen, gemalen
1 ei
1 el sole (of een snuf zout)
1 el appelazijn
1/2 el hazelnootolie
1/2 el olijfolie
1/2 el ahornsiroop
1/4 tl vanillepoeder
1 tl baksoda
1 tl vlozaadvezel
 400 ml water
1 kaneelstok
1 steranijs

Bereiding:
Als je gedroogde bonen gebruikt, week deze dan minimaal 8 uur in ruim water. Giet af, spoel af en doe ze met ruim water in een pan en kook ze in een uur gaar. Laat de bonen afkoelen.
Kook water en doe dit over in een hittebestendige kom of kan. Doe er een kaneelstokje en steranijs bij en laat het water, terwijl dit afkoelt, op smaak komen.
Maal de witte bonen in een keukenmachine (of op andere wijze) tot meel.
Meng het bonenmeel met de speltbloem.
Schep het vanillepoeder en de baksoda er doorheen.
Voeg water, sole (of snuf zout), azijn, beide oliën, ei en ahornsiroop toe en roer alles door tot een nat deeg (eigenlijk meer een beslag).
Dek de kom af en laat het deeg 12 uur staan.
Zet gietijzeren pannetjes (of een grote pan) 30 minuten in de braadoven zodat ze heet worden.
Vet ze dan in met wat olie en bestuif met meel en verdeel het deeg over de pannetjes.
Laat de broodjes in de afgesloten pannetjes 25 minuten bakken op de bodem van de braadoven.
Haal dan de deksels van de pannen en bak de broodjes nog 10 minuten.
Klaar! Denk aan die appelstroop!

Tip:
Geen gietijzeren pannetjes, maar wel zin in broodjes? Waarschijnlijk kun je ze ook wel bakken in een muffinbakblik.
Vet het blik in en bestuif met wat bloem, of gebruik papieren vormpjes in het blik.
Verdeel het deeg over de vorm.
Ze de vorm in een ruime braadslede en schuif deze op een rooster op de braadovenvloer, met een bakplaat strak op de braadslede. Zo blijft het vocht langer in de broodjes, wat bevorderlijk is voor een mooie structuur.
Houd verder de tijden van het recept hierboven aan.

1 opmerking: