woensdag 4 januari 2017

Stoofvlees met koffiebier

Het is niet de eerste keer
dat hier een link verschijnt
naar 'onze' koffiebrander: Straat Magellaan Koffie.
We zijn gewoon fan van lekkere koffie ;)


Daarnaast zit hij onder één dak,
dat van de voormalige klokkengieterij
van Petit&Fritsen in Aarle-Rixtel,
met een stel andere
enthousiaste kleine ondernemers.
En dat levert leuke ontmoetingen op
én mooie samenwerkingen!


Een voorbeeld daarvan is Koffiestout.
Een klassieke Engelse Stout van buurman Brouwerij de Gieterij
waarin Ethiopische koffiebonen hebben getrokken.
Een biertje vol van smaak!

Is het zonde zoiets lekkers
te gebruiken om stoofvlees te maken?



Stoofvlees met koffiebier

Ingrediënten:
1100 g runderriblap
3 uien
3 knoflooktenen
550 ml Koffiestout
200 ml water
1 el mosterd
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels
zout
(evt. appelstroop)

Bereiding:
Zorg dat het bier op kamertemperatuur is.
Snijd de riblappen in blokken van zo'n 2 cm.
Verhit voldoende boter in een grote braadpan en schroei het vlees rondom dicht.
Pel de uien en snijd ze in ringen en pel en snipper de knoflook.
Voeg ui en knoflook toe aan het vlees, evenals de mosterd, en fruit het aan.
Voeg de Koffiestout, laurierblaadjes, kruidnagels en water en verwarm dit tot het pruttelt.
Schuif dan de pan in de kookoven en laat het vlees daar in de komende uren gaar stoven.
Controleer na een uurtje of drie of het vlees gaar is en proef het stoofvlees. Breng het op smaak met wat zout en eventueel een lepel appelstroop.
Heerlijk met zelfgemaakte ovenfrieten!

Tip:
Ga je liever voor een andere smaak? Ik maakte ook een chili con carne met dezelfde riblappen en Koffiestout. Dat recept lees je hier over een paar dagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten