vrijdag 6 oktober 2017

Vegan kaas, oftewel notenspread


Ik wilde al heel lang
eens aan de slag
met het maken van notenkaas.
Maar je weet hoe dat gaat:
druk met andere zaken
en dus kwam het er niet van.

Maar toen de eerste bijeenkomst van onze AGA-kookclub naderde
en ik daarvoor twee gerechten mocht bedenken,
kwam de vegan kaas al snel weer in het vizier!


Ik zette ruim van te voren wat noten in de week
en maakte de notenkaas een paar dagen vóór de kookclub.
Als het niet zou smaken,
zou ik op het laatste moment
nog altijd voor een 'echt' kaasje kunnen kiezen, nietwaar?


Geen nood, het smaakte!
Maar, eenmaal gemaakt, moet de kaas wel een dag of twee staan
om de smaken in balans te krijgen.
Wil je de kaas dus bij een speciale gelegenheid serveren,
begin dan op tijd met maken.

Overigens is dit geen specifiek hartig kaasje.
Daar mag je wat meer zout en edelgist voor toevoegen.
De kaas heeft echter heel veel smaaktonen
en ik zou het dan ook zeker eerst eens volgens dit recept maken!


Vegan cashewkaas, oftewel notenspread

Ingrediënten:
1,5 c cashewnoten
4 el appelazijn / zure kombucha
2 el citroensap
1/2 tl citroenzest
1 kleine teen knoflook
1/2 tl knoflookpoeder
3-4 el edelgist
2 el olijfolie of kokosolie
1/2-1 tl Keltisch zeezout
snuif peper
evt. handje cranberry's en pistachenoten.

Bereiding:
Week de cashewnoten in voldoende water voor minimaal 12 uur.
Giet ze dan af en doe ze met de overige ingredienten in de keukenmachine.
Laat de keukenmachine er een mooie romige massa van draaien.
Schep de massa in een kaasdoek of iets dergelijks en draai deze stevig aan.
Laat de kaas op kamertemperatuur zo een dag uitlekken. Bij mij kwam er niet veel vocht uit, maar deze dag op kamertemperatuur zorgt tevens voor een fermentatie.
Rol de kaas daarna in vetvrij papier tot een worst en laat deze in de koelkast opstijven.
Indien je dit wilt, verkruimel je in de keukenmachine nog cranberry's en pistachenoten tot een kruimelig geheel (of snijd ze gewoon). Rol hier dan de kaas doorheen voor extra smaak en een mooi uiterlijk!
De kaas bewaart goed in de koelkast.


Tip:
Vervang een derde deel van de cashewnoten voor walnoten en maak de vegan kaas verder volgens hetzelfde recept. Dat smaakt weer heel anders en ziet er, door de licht paarse kleur, ook heel anders uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten