donderdag 3 oktober 2019

Kooktober - Rode linzen crackers


Toen ik voor de eerste keer
op dit recept van Moon and spoon and yum stuitte,
wist ik nog niet dat het zou leiden
tot een nieuwe verslaving.

Als je dus, net als ik,
altijd valt voor knapperig en zout
(lees: met gemak in een kwartier een zak chips leeg eet),
lees dan nu NIET verder
en verwijder elke herinnering aan dit verhaal
uit je gedachten.



Alhoewel,
misschien helpt dit recept je juist
aan een gezonder alternatief
voor die zak chips
en moet je de linzencrackers/chips
gewoon zo snel mogelijk maken.

It's up to you...


Rode linzen crackers (chips)

Ingrediënten:
1 cup gedroogde rode linzen
1/2 cup water (+ water om de linzen te weken)
1 tl gerookt paprikapoeder
1 tl knoflookpoeder
1/2 tl uienpoeder
1/2 tl baksoda
1/2 tl fijn Keltisch zeezout (+ extra om evt. te bestrooien)
wat olie

Bereiding:
Zet de rode linzen op ruim water een nacht in de week.
Giet de linzen dan af en spoel ze goed na.
Doe de linzen in een keukenmachine of blender (of in een kom om ze met een staafmixer te bewerken).
Voeg het water toe, de baksoda en de specerijen.
Meng alles tot een mooi vloeibaar beslag.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Bestrijk het bakpapier met een dun laagje olie.
Schep de helft van het beslag op de bakplaat en strijk het uit tot 0,5 mm dikte.
Schuif de bakplaat op de onderste richel van de braadoven (of op 180 C) en bak het hier 10 tot 15 minuten.
Haal de bakplaat eruit. Bestrijk de bovenkant van de deegplak met olie en snijd het met een pizzaroller in, in het formaat crackers wat jij wilt. Bestrooi eventueel met zout.
Bak de crackers dan nog eens 10 minuten op dezelfde temperatuur, of totdat ze knapperig zijn. Dit verschilt per oven en is ook afhankelijk van de dikte van je deegplak.

Laat de crackers wat afkoelen voor je ze over de sneden doorbreekt.
Bewaar de afgekoelde crackers in een luchtdichte pot.

 
Tips:
Varieer eens met de kruiden of voeg tijdens het mixen wat zeewier toe.

Kijk zeker ook even naar het originele recept waarin wordt uitgelegd hoe je het recept heel eenvoudig aanpast om er een pizzabodem van te maken! Ideaal als je glutenvrij eet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten