dinsdag 1 maart 2016

Sinaasappel-chufacake met chocolade saus

Ik liep al een tijdje rond met het plan
mijn succesrecept van chufa-cake
te gebruiken voor een sinaasappelcake.
De sinaasappels had ik al een tijd in huis,
maar ik had nog geen beeld
van hoe ik de cake zou vormgeven.

Tijdens een rondgang op internet kwam de inspiratie.
En hoe!



Het resultaat?
Een grote, machtige sinaasappelcake-taart
overgoten met chocoladesaus!
Een klein puntje bleek genoeg
om onze maag enorm te vullen.
<slik>

Bij deze dus mijn tip voor jou:
maak deze cake als je bezoek krijgt,
want in je eentje krijg je 'm nooit op ;)


Sinaasappel-chufacake met chocolade saus
(12-16 punten)

Ingrediënten:
voor de cake
100 g kokosolie
50 g ghee
180 g chufameel
70 g speltmeel
100 g sinaasappelsap
40 g yoghurt
100 g rietsuiker
3 eieren
1 el sinaasappelrasp
2 tl baking soda
snuf zout

voor de garnering
2-3 sinaasappels
20 g rietsuiker

voor de saus
25 g cacaoboter
25 g kokosolie
25 g cacaopoeder
7 el sinaasappelsap (sorry, heb ik niet gewogen)
1 el rietsuiker
1/2 el sinaasappelrasp

Bereiding:
Was de sinaasappels die je voor de cake gaat gebruiken (je hebt er ongeveer 9 in totaal nodig) en rasp de schil.
Schil drie sinaasappels en snijd deze in plakken ongeveer 0,5 tot 1cm dik.
Pers de andere sinaasappels uit.
Laat de kokosolie en ghee achterop de AGA smelten.
Doe alle ingrediënten voor de cake samen in de keukenmachine en laat deze er een mooi beslag van draaien.
Vet een springvorm van 23cm doorsnede in, bekleed de bodem met bakpapier (klem dit tussen bodem en ring) en vet ook dit bakpapier even in.
Bestrooi de bodem van de vorm met de 20 g rietsuiker.
Leg de plakken sinaasappel op de bodem en probeer zoveel mogelijk de gaten op te vullen.


Stort het beslag in de vorm en bak het 15 minuten op de bodem van de braadoven.
Hierna zet je de vorm in het midden van de bakoven en hier bak je de cake in zo'n 45 minuten gaar.
Verwijder de ring van de springvorm en keer de cake met behulp van een bord zodat de sinaasappels boven komen te liggen.


Laat de cake nu goed afkoelen.
Laat nu op de AGA de cacaoboter en kokosolie smelten.
Voeg dan cacaopoeder, sinaasappelsap en suiker toe en meng de chocoladesaus goed door elkaar.
Giet de saus over afgekoelde cake en strijk het met de bolle kant van een lepel uit.
Laat de chocolade nu op een koele plek uitharden alvorens je de cake aansnijdt en serveert.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten